ÎN CURÂND


Evenimentul lunii la Observatorul Astronomic

Deschişi permanent pentru cunoaştere!

ȘCOALA DE VARĂ PENTRU COPII 
„MINI ASTRONOMIE PRACTICĂ”

07 - 09 august 2024

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău vă invită să participați la prima ediție a Școlii de vară cu tematică de astronomie „Mini-Astronomie practică", organizată la sediul Observatorului Astronomic „Victor Anestin” în perioada 07 - 09 august 2024.

Pe parcursul celor 3 zile copiii vor desfășura activități practice, vor face observații astronomice, vor participa la ghidaje în expozițiile Observatorului Astronomic și vor viziona spectacole în sala de planetariu.

Activitățile din cadrul școlii de vară sunt adresate copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani.

Numărul maxim de participanți: 25

PROGRAM

7 august orele 10:00 - 13:00

- deschiderea Școlii de vară de astronomie (înscrierea participanţilor şi prezentarea programului);

- ghidaj în expoziția „Sistemul Solar”;

- vizionarea spectacolului de planetariu „Satelix”;

- construirea machetei unei căști de astronaut.

8 august orele 10:00 - 13:00

- ghidaj în expoziția „Astronautica”;

- vizionarea spectacolului de planetariu „Partea întunecată a luminii”;


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

ȘCOALA DE VARĂ DE ASTRONOMIE - „DIN TAINELE UNIVERSULUI”

Complexul Muzeal „Ion Borcea" vă invită să participaţi la Şcoala de vară de astronomie „Din tainele Universului" ediţia a-VII-a, organizată la sediul Observatorului Astronomic „Victor Anestin” în perioada 17 - 19 iulie 2024, cu tematica „De la planetele Sistemului Solar la exoplanete”.

Vă rugăm să confirmați printr-un mesaj pe WhatsApp la numărul de telefon 0741043323 participarea la Şcoala de vară (transmiteți numele copilului, vârsta, precum și un număr de telefon de contact). Taxa de participare: 20 RON pe zi.

Coordonator: muzeograf Maria Velea

P R O G R A M

17 iulie: 
Orele 10:00 – 12:00
- Deschiderea Școlii de vară de astronomie: înscrierea participanţilor şi prezentarea programului;
- Prezentarea constelațiilor pe Harta Cerului;
- Ghidaj în expoziția „Sistemul Solar”;
- Vizionarea spectacolului de planetariu „Lucia – secretul stelelor căzătoare”;
- Activitate practică: construirea machetei globului Lunii.

18 iulie:
Orele 10:00 – 12:00
- Prezentarea constelațiilor pe Harta Cerului urmată de identificarea lor de către participanți; - Ghidaj în expoziția „Evoluția stelară”;
- Vizionarea spectacolului de planetariu „Extratereștrii”;
- Activitate practică: construirea machetei sondei spațiale Psyche;
- Prezentarea modului de utilizare a principalelor instrumente optice folosite în astronomie; observații astronomice asupra Soarelui (în condițiile în care cerul va fi senin).


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

Școala de vară „Micul Astronom”, Ediția a II - a

În cadrul proiectelor de pedagogie muzeală pe care le desfăşoară, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, va organiza în perioada 10 – 12 iulie 2024 cea de-a doua ediţie a Școlii de vară pentru copii intitulată „Micul Astronom”.

În cadrul activităților, vor fi explorate toate subiectele îndrăgite de copii: planete, sateliți artificiali, stele, galaxii. Copiii vor participa la observații astronomice, spectacole de planetariu, ghidaje în expoziție și vor realiza machete. Activitățile din cadrul Școlii de vară sunt adresate copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani şi se vor desfăşura conform programului de mai jos:

10 iulie orele 10:00 - 12:00

- deschiderea Școlii de vară de astronomie;

- ghidaj în expoziția „Sistemul Solar”;

- vizionarea spectacolul de planetariu „Polaris”;

- construirea machetei planetei Marte.

11 iulie 10:00 - 12:00

- observații astronomice asupra Soarelui prin binoclu și telescop (în condițiile în care cerul va fi senin);

- ghidaj în expoziția „Astronautica”;

- vizionarea spectacolul de planetariu „Satelix”;

- construirea machetei sondei spațiale Mars Express.

12 iulie 10:00 – 12:00

- ghidaj în expoziția „Gruparea stelelor”;

- vizionarea spectacolul de planetariu „Călătorie spre un miliard de Sori”;

- construirea machetei telescopului spațial TESS;

- acordarea diplomelor de participare.

12 iulie 22:30 - 23:30

- observații astronomice prin binoclu și telescop (în condițiile în care cerul va fi senin);


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

ȘCOALA DE VARĂ A MICULUI NATURALIST

2-4 iulie 2024

la Muzeul de Științele Naturii Bacău

Şcoala de Vară a micului naturalist, ediția a V a este un proiect adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-14 ani și își propune atragerea acestora către instituția muzeală prin implicarea lor în activități instructive și recreative specifice vârstei, caracteristice petrecerii timpului liber într-un mod util.

Proiectul include activități teoretice și practice organizate în cadrul unor ateliere de lucru pe teme de cunoaștere a mediului înconjurător și a diversității lumii vii. Astfel, copiii au oportunitatea de a consolida cunoștințele dobândite în timpul școlii la disciplinele de cunoașterea mediului/biologie într-o atmosferă non formală, recreativă.

Se dorește crearea unui cadru de activitate stimulativ, în care copiii își pot dezvolta creativitatea, inventivitatea, spiritul de echipă și interesul pentru mediul înconjurător, cu formarea unui comportament ecologic.

Proiectul educațional se va desfășura în perioada 2-4 iulie 2024, la sediul Muzeului de Științele Naturii Bacău din Parcul Cancicov, strada Aleea Parcului, nr. 9.

Școala de Vară a micului naturalist, ediția a V – a este organizată în 3 ateliere de lucru (Regnul animal - trecut și prezent, Universul Plantelor, ECO-Creativ), cu următoarele activități:


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

18 mai 2024

DUBLĂ SĂRBĂTOARE

la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR

și ZIUA ASTRONOMIEI

Ziua Internațională a Muzeelor se sărbătoreşte anual în data de 18 mai. Aceasta a fost stabilită oficial în 1977, prin adoptarea unei rezoluții în cadrul Adunării Generale a ICOM (International Council of Museums) care a avut loc în Moscova, Rusia. Scopul a fost de a transmite mesajul că "muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, îmbogățire a culturilor și dezvoltare a înțelegerii reciproce, a cooperării și a păcii între popoare."

Tema pentru anul 2024 este „Museums for Education and Research(„Muzee pentru Educaţie şi Cercetare”). Acest generic subliniază rolul esențial al instituțiilor culturale în crearea unei experiențe educaționale complete. În 2024 este evidenţiată contribuția muzeelor la cercetare, acestea fiind totodată şi centre educaționale dinamice, spații vitale care stimulează învățarea, descoperirea și înțelegerea.

În acest an, tot în data de 18 mai, astronomii de pe tot globul sărbătoresc Ziua Astronomiei, aceasta fiind o zi de promovare a astronomiei către publicul larg, în care toate observatoarele astronomice, planetariile și asociațiile astronomice din lumea întreagă organizează diverse activități pe teme de astronomie. Acest eveniment a fost sărbătorit începând cu anul 1973, într-o sâmbătă din perioada 15 aprilie – 15 mai, când Luna este în preajma fazei de primul pătrar, prin acest eveniment dorindu-se să se faciliteze interacțiunea dintre astronomii amatori și profesioniști și publicul larg. Datorită succesului înregistrat de acest eveniment, începând cu anul 2007 Ziua Astronomiei se serbează și toamna, într-o sâmbătă din perioada 15 septembrie - 15 octombrie în care Luna este în preajma fazei de primul pătrar.

Publicul este invitat să viziteze expozițiile deschise la cele patru muzee ale Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

Noaptea Europeană a Muzeelor 2024
la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Ediția a XX-a
Sâmbătă, 18 mai 2024
  

      Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 18 mai 2024 la cea de-a XX-a ediţie a manifestării „NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR”, care se va desfășura la două dintre subunitățile noastre: Muzeul de Științele Naturii și Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator).

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a XX-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor este sărbătorit în fiecare an, începând din 2007.

Între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi la sediul celor două subunități mai sus menționate.

Astfel, la Muzeul de Științele Naturii, vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziţii:

  • Expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”, „O lume dispărută”, „Împreună cu băcăuanii din anul 1958”;

  • Expoziţiile temporare: „Prieteni și dușmani din lumea insectelor”, „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”, „Personalităţi băcăuane – Ion Simionescu (1873-1944)”, „Exponatul lunii”, „Valoarea cărții”;

  • Fotoexpoziție itinerantă de fotografie - Dan Mihalcea - „Cum respiră Pământul”;

  • Sera cu plante ornamentale și Grădina Senzorială.

  • De asemenea, în cadrul „Galei filmului ştiinţific” publicul băcăuan poate viziona filme documentare având drept subiect natura.


În această secțiune vă ținem la curent cu activitățile care se vor desfășura în următoarele 15 de zile la:

  • Muzeul de Științele Naturii
  • Vivariu
  • Observatorul Astronomic „Victor Anestin”
  • Casa Memorială „Ion Borcea” - Racova