ÎN CURÂND


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

18 mai 2024

DUBLĂ SĂRBĂTOARE

la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR

și ZIUA ASTRONOMIEI

Ziua Internațională a Muzeelor se sărbătoreşte anual în data de 18 mai. Aceasta a fost stabilită oficial în 1977, prin adoptarea unei rezoluții în cadrul Adunării Generale a ICOM (International Council of Museums) care a avut loc în Moscova, Rusia. Scopul a fost de a transmite mesajul că "muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, îmbogățire a culturilor și dezvoltare a înțelegerii reciproce, a cooperării și a păcii între popoare."

Tema pentru anul 2024 este „Museums for Education and Research(„Muzee pentru Educaţie şi Cercetare”). Acest generic subliniază rolul esențial al instituțiilor culturale în crearea unei experiențe educaționale complete. În 2024 este evidenţiată contribuția muzeelor la cercetare, acestea fiind totodată şi centre educaționale dinamice, spații vitale care stimulează învățarea, descoperirea și înțelegerea.

În acest an, tot în data de 18 mai, astronomii de pe tot globul sărbătoresc Ziua Astronomiei, aceasta fiind o zi de promovare a astronomiei către publicul larg, în care toate observatoarele astronomice, planetariile și asociațiile astronomice din lumea întreagă organizează diverse activități pe teme de astronomie. Acest eveniment a fost sărbătorit începând cu anul 1973, într-o sâmbătă din perioada 15 aprilie – 15 mai, când Luna este în preajma fazei de primul pătrar, prin acest eveniment dorindu-se să se faciliteze interacțiunea dintre astronomii amatori și profesioniști și publicul larg. Datorită succesului înregistrat de acest eveniment, începând cu anul 2007 Ziua Astronomiei se serbează și toamna, într-o sâmbătă din perioada 15 septembrie - 15 octombrie în care Luna este în preajma fazei de primul pătrar.

Publicul este invitat să viziteze expozițiile deschise la cele patru muzee ale Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

Noaptea Europeană a Muzeelor 2024
la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Ediția a XX-a
Sâmbătă, 18 mai 2024
  

      Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 18 mai 2024 la cea de-a XX-a ediţie a manifestării „NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR”, care se va desfășura la două dintre subunitățile noastre: Muzeul de Științele Naturii și Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator).

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a XX-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor este sărbătorit în fiecare an, începând din 2007.

Între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi la sediul celor două subunități mai sus menționate.

Astfel, la Muzeul de Științele Naturii, vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziţii:

 • Expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”, „O lume dispărută”, „Împreună cu băcăuanii din anul 1958”;

 • Expoziţiile temporare: „Prieteni și dușmani din lumea insectelor”, „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”, „Personalităţi băcăuane – Ion Simionescu (1873-1944)”, „Exponatul lunii”, „Valoarea cărții”;

 • Fotoexpoziție itinerantă de fotografie - Dan Mihalcea - „Cum respiră Pământul”;

 • Sera cu plante ornamentale și Grădina Senzorială.

 • De asemenea, în cadrul „Galei filmului ştiinţific” publicul băcăuan poate viziona filme documentare având drept subiect natura.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează

FESTIVALUL ȘTIINȚELOR

Ediția a VIII-a

Proiectul cultural „Festivalul Științelor”, organizat de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, a ajuns anul acesta la a VIII-a ediție. Acest eveniment s-a bucurat de aprecierea publicului deoarece conceptul presupune prezentarea informațiilor, machetelor și exponatelor autentice într-un cadru non-formal la work-shop-urile organizate, elevii fiind implicați în realizarea activităților.

Activitățile din cadrul work-shop-urilor vor fi organizate în perioada 20 mai – 7 iunie 2024 la subunitățile noastre după următorul calendar:

 • 20 – 24 mai 2024 la Observatorul Astronomic „V. Anestin” vor fi organizate două ateliere de lucru, astfel:

 • SATELIȚII ARTIFICIALI Prezentarea categoriilor de sateliți artificiali ce orbitează în jurul Pământului și a modului în care aceștia ne îmbunătățesc viața.

 • ROIURI STELARE, NEBULOASE, GALAXII – Prezentarea aspectului bolții cerești observată de la latitudinea țării noastre, precum și a obiectelor cerești de cer profund: roiuri stelare, nebuloase, galaxii.

Taxa de participare/persoană: 16 lei/persoană (include ambele workshop-uri).

 • 27 – 31 mai 2024, atelierele de lucru care vor fi organizate la Muzeul de Științele Naturii sunt:

 • REGATUL PLANTELOR Participanții își vor putea îmbogăți cunoștințele despre lumea plantelor prin activități de comparare și recunoaștere a tipurilor de flori. Cei interesaţi vor identifica diferite organe vegetale prin intermediul unor exponate autentice, auxiliare și complementare. De asemenea, se vor face şi observații asupra unor structuri microscopice reprezentând secțiuni prin diferite organe vegetale. Aceștia vor putea remarca diversitatea florilor și în Grădina Senzorială a muzeului unde pot fi admirate plante ornamentale specifice sezonului estival.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău
anunță lansarea oficială a proiectului

MUZEUL PRIN SIMŢURI” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Judeţean Bacău.

Vă invităm să ne fiţi alături la conferinţa de presă de lansare a proiectului. Manifestarea se va desfăşura la sediul Muzeului de Ştiinţele Naturii din str. Aleea Parcului nr. 9, în data de 18 mai, începând cu ora 12.00.

Scopul proiectului „Muzeul prin Simțuri” este crearea în cadrul muzeului nostru a unui mediu cultural interactiv şi deschis, accesibil pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz, prin adaptarea conţinutului expoziţiilor Muzeului de Ştiinţele Naturii la nevoile culturale ale acestei categorii de public.


În această secțiune vă ținem la curent cu activitățile care se vor desfășura în următoarele 15 de zile la:

 • Muzeul de Științele Naturii
 • Vivariu
 • Observatorul Astronomic „Victor Anestin”
 • Casa Memorială „Ion Borcea” - Racova

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău este o instituție deschisă colaborărilor și ideilor inovative în domeniul nostru de activitate, iar parteneriate pe care le putem derula împreună acoperă o gamă largă de aspecte, de la expertiză științifică, la activități cultural-educative și de petrecere a timpului liber.

Vă așteptăm cu mare drag la activitățile noastre: vernisaje,  workshop-uri  și proiecte educaționale, observații astronomice și manifestări științifice.