Cercetarea este parte integrantă a activităţilor Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”. În instituţia muzeală cercetarea este orientată spre două direcţii: cercetarea colecţiilor şi studii de biodiversitate. Specialiştii din cadrul muzeului constituie o echipă omogenă alcătuită din muzeografi şi conservatori.
Specialiştii îmbogăţesc continuu colecţiile, realizează cercetări în cadrul unor programe locale și naţionale, colaborează în proiecte de cercetare cu universităţi, institute şi ONG-uri.
Cercetarea specifică muzeelor este în principal canalizată către studiul colecțiilor aflate în patrimoniu în vederea sistematizării cât mai eficiente și valorificării în cadrul comunității științifice și în beneficiul publicului vizitator.
Până în prezent muzeografii şi conservatorii au participat la realizarea unor studii de inventariere a tezaurului natural (studii de biodiversitate) în diferite zone cu patrimoniu natural deosebit. Aceste studii au contribuit la îmbogăţirea colecţiilor Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” cu exemplare deosebit de valoroase. Specialiștii din cadrul Observatorului Astronomic „V. Anestin” fac permanente observații asupra corpurilor cerești, în timp ce colectivul Vivariului se preocupă de reproducerea în captivitate a speciilor și raselor din colecție.
Anual, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” organizează Simpozionul „Biologia şi dezvoltarea durabilă”. Această manifestare științifică este deja o tradiţie în viaţa ştiinţifică şi culturală a Bacăului, în acest an ajungând la Ediţia XXI.
[ Circulara Simpozion ]
Temele generale în cadrul cărora se desfășoară anual discuţiile sunt:
Alături de specialiştii instituţiei noastre, sunt prezenţi specialişti în biologie, cercetători, muzeografi, doctori şi doctoranzi, precum şi profesori universitari din instituţii de prestigiu din ţară (Iaşi, Piatra Neamţ, Sinaia, Bucureşti, Braşov) şi din Republica Moldova (Chișinău).
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” deține un număr de 24064 publicații organizate în cadrul bibliotecii de specialitate. Fondul de carte s-a dezvoltat concomitent cu muzeul prin achiziții și donații, devenind reprezentativ pentru cercetarea în domeniul biologiei și pentru activitățile de muzeografie ale muzeului.
O contribuție semnificativă la îmbogățirea bibliotecii noastre a avut publicarea volumului „Studii și Comunicări” începând cu anul 1968. Apariția acestei publicații științifice a făcut posibil schimbul de carte între instituții. Astfel „Studii și Comunicări” a ajuns în bibliotecile a numeroase instituții din țară și străinătate, fiind primite la schimb publicații ale acestora. Printre publicațiile primite la schimb internațional menționăm:
- „Novitates”, Biblioteca Muzeului American de Istorie Naturală, New York, SUA;
- „Revista de la Real Academia de Ciencias”, Academia de Științe exacte, Fizică și Științe Naturale din Madrid, Spania;
- „Acta Universitatis Lodziensis”, Universitatea din Lodz, Facultatea de Matematică și Informatică; Facultatea de Științe Geografice, Polonia etc.
Dintre publicațiile primite în cadrul schimburilor de carte la nivel național menționăm:
- Analele Științifice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași/ Biblioteca Centrală Universitară M. Eminescu Iași;
- “Oltenia, Studii și comunicări Științele Naturii” - Muzeul Olteniei, Craiova;
- „Travaux du Museum d’ Histoire naturelle Grigore Antipa”, Muzeul Grigore Antipa, București.
Cărțile și periodicele donate însumează aproximativ 9000 de unități. Dintre donațiile mai importante putem numi: dr. Victor Nadolschi (astronom, matematician, entomolog) - 353 de unități bibliografice, dr. Constantin Șova, (herpetolog, director al Muzeului de Științele Naturii Bacău între anii 1970-1979) - 1518 de unități bibliografice; dr. Neculai Barabaș, (botanist, director al Complexului Muzeal Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău între anii 1990-2007) - 832 de unități bibliografice, etc.
Cea mai veche publicație din cadrul bibliotecii noastre este „Calendar pentru bunul cultivator”, Ion Ionescu, 1861
Având un caracter specializat, biblioteca este deschisă în principal cercetătorilor din domeniul științelor naturii și studenților de la facultățile de profil, dar nu numai.
Prin Editura „Ion Borcea” se publică anuarul ştiinţific al muzeului, „Studii și Comunicări”, care are un site dedicat, unde oricine poate să consulte online lucrările publicate de-a lungul anilor. Volumele pot fi obţinute prin achiziție sau la schimb cu publicaţii de valoare echivalentă între instituţii, în limita stocului disponibil.
Revista Științifică „Studii și Comunicări” a apărut în anul 1968 și publică lucrări originale de botanică, zoologie, geologie, paleontologie, muzeologie, astronomie, note și aniversari, recenzii și necrologuri ale unor personalități din domeniul științelor naturii.