Expoziţia temporară prezintă publicului aspecte cu privire la istoricul, cultivarea şi utilizările acestei plante mai puţin folosită în zilele noastre.
Sunt prezentate elemente care vizează trecutul cânepei, atât pe teritoriul țării noastre unde folosirea cânepei are o tradiție milenară cât şi în restul lumii, aspecte care dovedesc contribuţia adusă de această plantă la dezvoltarea societăţii umane. Prezentul este surprins prin modul de cultivare, prelucrare şi utilizare atât a fibrelor cât şi a seminţelor. Viitorul prefigurat de cercetarea şi ameliorarea soiurilor de cânepă pentru obţinerea unei productivităţi mai mari, cât şi adaptabilitate la nevoile cultivatorilor şi a legislaţiei în vigoare.
Cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto.
EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE 2024 LA VIVARIU ESTE
Porumbelul gulerat
(Columba livia f. domestica)
Această rasă de porumbei aparţine grupului porumbeilor de frumuseţe, aspect confirmat atât de postura cât şi de forma penajului, caracteristicile importante din înfăţişarea unui porumbel gulerat fiind ţinuta şi lungimea neobişnuită a penelor gâtului, care prin dispunerea lor alcătuiesc o structură mare, rotundă, ce-i ascund capul şi gâtul.
Cea mai răspândită denumire a rasei este cea utilizată de vorbitorii de limba engleză "Jacobin Pigeon"- în română "Porumbei Iacobini", mai sunt numiţi şi "Capucin" pentru vorbitorii de limbă franceză „Perückentaube” de germani şi „Raadsher” de către belgieni şi olandezi, denumirea îşi are originea în asemănarea porumbeilor din aceasta rasă cu îmbrăcămintea călugărilor (sutane cu gluga) din ordinul iacobinilor. Rasa mai este cunoscuta şi sub denumirea de "Maria Stuart", denumire data de simpatia cunoscută a reginei Victoria, care a ocupat tronul a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei intre 1837-1901, faţă de această rasă şi care obişnuia să facă schimb de porumbei cu nobilii englezi din acele vremuri.
La porumbeii guleraţi sunt cunoscute cel puţin 14 culori ale penajului: alb, negru, roşu, galben, albastru, guț, crem, indigo, pământiu, maro, castaniu, argintiu, andaluzian şi câteva combinaţii ale acestor culori cu albul (pestriţii pe negru, pestriţii pe galben, pe roşu, etc).
Material realizat de dr. Burghelea Costel.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează începând cu data de
27 septembrie 2024, expoziţia temporară de fotografie
„SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR - Păsări de lângă noi”, ediția a XII-a
la sediul unității Vivariu din str. Popa Şapcă nr. 3
Păsările, prin modul de viață, prin frumusețea zborului, prin capacitatea de a ajunge la înălțimi mari, i-au determinat pe oameni să stabilescă relații de cunoaștere cu aceste animale. Acestea sunt ființe minunate, cântecul, culorile uimitoare ale păsărilor exotice și autohtone, le scot în evidenţă, iar frumusețea lor pare ceva incredibil. Vederea acestor păsări reprezintă o experienţă unică pentru ochi.
Deoarece este aproape imposibil să ajungem vreodată să le vedem pe toate cu ochii noștri, am iniţiat, pentru vizitatori, expoziţia temporară foto intitulată „Păsări de lângă noi – Canarul, Papagalul, Cinteza”. Prin intermediul acestei expoziţii fotografice sunt aduse în faţa publicului specii de păsări cunoscute, sau mai puțin cunoscute.