MESAJE PENTRU
NATURĂ

2 februarie - Ziua mondială a zonelor umede

Data de 2 februarie - ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE a fost marcată la Muzeul de Științele Naturii Bacău prin activitatea cultural – educațională „Viața dintr-o picătură”.

În anul 1971 a fost semnată Convenția Ramsar, un acord internațional care stabilește reguli de protecție pentru ecosistemele cu zone umede. Anual, pe 2 februarie se organizează acțiuni care marchează acest eveniment.

22 martie - Ziua mondială a apei

Ziua Mondială a Apei se celebrează începând cu 1993 în fiecare 22 martie. Această zi își propune să aducă în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor. De asemenea, cu această ocazie, se evidențiază rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în data de 22 decembrie 1992, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro.


1 aprilie - Ziua internațională a păsărilor

Această zi este marcată anual în cadrul programului UNESCO “Omul şi biosfera”.

La 19 martie 1902, la Paris, reprezentanții a 13 țări europene au semnat o Convenție Internațională pentru protecția păsărilor utile pentru agricultură – primul act prin care se protejau păsările. Convenția a fost ratificată la 6 decembrie 1905 și a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenție internațională privind protecția păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.

22 aprilie - Ziua Pământului

În fiecare an, data de 22 Aprilie marchează debutul acţiunilor în domeniul protecţiei mediului. Prima iniţiativă în acest sens a avut loc în anul 1970. Senatorul Gaylord Nelson din Wisconsin, SUA, şi-a manifestat pentru prima dată o îngrijorare cu privire la deteriorarea mediului natural, după ce a asistat la ravagiile produse de o scurgere masivă de petrol în Santa Barbara, California. Acest eveniment l-a determinat să gândească o mişcare amplă de sensibilizare.


29 aprilie - Ziua Astronomiei

Ziua Astronomiei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1973, în California, atunci când astronomul amator Doug Berger, președintele de atunci al Asociației Astronomice din California de Nord, a decis ca, în loc să invite oamenii la observații într-o locație cât mai îndepărtată de luminile orașului, să aducă comunitatea astronomilor, cu tot cu aparatură, în mijlocul orașului, astfel încât mii de oameni ce nu mai priviseră niciodată printr-un instrument astronomic, să poată admira minunile bolții cerești.

13 mai - Ziua păsărilor migratoare

Ziua Mondială Păsărilor Migratoare este o sărbătoare anuală dedicată protejării păsărilor migratoare, acele specii care călătoresc sute sau chiar mii de kilometri pentru a-și găsi hrana și a se reproduce. Este celebrată de două ori pe an, în a doua sâmbătă a lunilor mai şi octombrie, fiind o campanie anuală de sensibilizare, care subliniază necesitatea conservării speciilor de păsări migratoare și a habitatelor acestora. Cele două zile de vârf ale Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare din 2023 vor fi 13 mai și 14 octombrie, reflectând natura ciclică a migrației păsărilor cu perioade variate de migrație în emisferele nordice și sudice.