În primele două săli ale expoziției permanente este prezentată structura de ansamblu a Sistemului Solar, fiind detaliate apoi caracteristicile Soarelui și ale celor 8 planete, ale asteroizilor și cometelor, precum și ale planetelor pitice.
Machetele aflate în aceste săli de expoziție ajută la realizarea unei adevărate călătorii printre planetele Sistemului Solar. De asemenea, se poate observa planeta noastră prin intermediului globului în relief, precum și modul în care se formează eclipsele de Soare și de Lună cu ajutorul machetei sistemului Soare – Pământ- Lună.
În cea de-a 3-a sală a expoziției permanente sunt prezentate principalele misiuni spațiale trimise în Sistemul Solar pentru a studia Soarele, planetele și sateliții lor, asteroizii și cometele.
Sunt evidențiate numeroasele sonde spațiale precum și roboții trimiși spre Marte, această planetă având condițiile cele mai asemănătoare cu cele de pe Pământ, ea fiind astfel și cea mai studiată planetă. Sunt descrise în detaliu numeroasele misiuni spațiale trimise spre asteroizi și comete, aceste potențiale pericole pentru Pământ, misiuni ce includ sonde ce au survolat și au orbitat aceste corpuri cerești, iar în unele cazuri chiar au coborât pe suprafața lor, au preluat mostre de sol și le-au adus ulterior pe Pământ.
În cea de-a 4-a sală a expoziției permanente este prezentat modul în care sunt grupate stelele în Univers.
Se începe cu cele mai simple grupări de stele, și anume sistemele stelare binare, continuându-se cu sisteme stelare multiple (triple, cvadruple, sextuple), roiurile stelare (deschise sau globulare), până la cele mai mari grupări de stele, adică galaxiile. Este descrisă structura și dinamica acestor grupări stelare, exemplificându-se fiecare categorie.
În sala a 5-a a expoziției permanente se explică modul în care se formează stelele, precum și traseul lor evolutiv în funcție de masa lor inițială.
Se prezintă și modul în care sunt clasificate stelele în funcție de spectrul și temperatura lor, exemplificându-se diferitele categorii de stele. Se explică modul în care este produsă energia stelară, precum și tipurile de planete extrasolare și sisteme planetare descoperite în Calea Lactee, incluzând categorii de planete ce nu există în Sistemul Solar.
În cea de-a 6-a sală a expoziției permanente sunt prezentate cronologia Universului și modul în care acesta este structurat atât la scară mare, descriindu-se astfel rețeaua cosmică, cât și mai în detaliu, fiind prezentate astfel roiurile și superroiurile de galaxii, precum și grupurile de galaxii.
Se explică modul în care galaxiile interacționează gravitațional în interiorul grupărilor de galaxii, de la simplele distorsiuni reciproce, până la coliziunile și contopirile galaxiilor. Se prezintă modul în care sunt clasificate galaxiile, și se ia apoi un caz particular – galaxia noastră, Calea Lactee – se explică părțile componente ale unei galaxii, precum și tipurile de corpuri cerești care o alcătuiesc.
La etajul al treilea este situată sala de Planetariu „Matei Alexescu”. Aici, cu ajutorul a două proiectoare digitale de planetariu (BARCO SIM 5W) sunt prezentate show-uri de planetariu care întregesc senzaţia de călătorie în spaţiu.
Pe cupola planetariului va fi simulată bolta cerească, iar noţiunile de astronomie vor fi prezentate într-un mod interactiv. Proiectoarele au fost achiziționate în anul 2016.
COMUNICAT DE PRESĂ
Vernisaj la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău.
„REPREZENTĂRI ALE ASTRONOMIEI ÎN ARTĂ” - expoziție temporară
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, vă invită să participați, MIERCURI, 13.12.2023, începând cu ORA 13:00, la sediul Observatorului Astronomic, din str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, la vernisarea expoziției temporare intitulată „REPREZENTĂRI ALE ASTRONOMIEI ÎN ARTĂ”.
Arta și astronomia au rădăcini comune care datează din cele mai vechi timpuri. Soarele, Luna, planetele și evenimentele astronomice au inspirat încă din antichitate imaginația artiștilor, poeților a compozitorilor, care au încercat să le imortalizeze amploarea pe pânză, hârtie, lemn sau în piatră. Acest lucru a dus la o istorie comună a artei și a astronomiei. A rezultat astfel, o colecție de lucrări de artă uimitoare inspirate de fascinantele elemente cosmice. Scopul acestei expoziții temporare este de a prezenta publicului perspectivele originale și totuși realiste ale artiștilor asupra spectacolului ceresc și de a realiza o punte estetică între artă și știință.
Expoziţia temporară realizată de specialişti ai Observatorului Astronomic „Victor Anestin” este îmbogăţită de expoziția de fotografie intitulată „Soare, Lună și luceferi în arta populară băcăuană” a Muzeului de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
Vă invităm să ne fiți alături. Împreună, PROMOVĂM ASTRONOMIA!
Cu deosebită considerație,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
Consiliul Județean Bacău şi
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea”
Vă invită la
Observatorul Astronomic “Victor Anestin”
joi 21 iulie 2022, începând cu ora 1100
la vernisajul expoziţiei
„Cer liber” – expoziție itinerată la Bacău de la
Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare
Expoziția „Cer liber”, în versiune multilingvă (română, ucraineană, engleză), oferă o perspectivă incitantă asupra astronomiei ucrainene în contextul actual complicat și este un bun exemplu de parteneriat public-privat (Asociația Street Astronomy – Ucraina și Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare). Expoziția a fost deschisă în luna iunie la Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare. Deschiderea pentru public va avea loc la sediul Observatorului Astronomic “Victor Anestin” joi 21 iulie 2022, începând cu ora 1100. Invităm publicul larg, dar şi refugiaţii ucraineni să participe!
Pentru pasionații de astronomie, cer liber înseamnă condiții optime pentru observații, explorarea responsabilă a spațiului extraterestru, capacitatea de inovare și schimbul de expertiză. Cer liber înseamnă a fi liber sub un cer liber. Dar dacă pentru a avea un cer liber ar fi nevoie mai întâi de închiderea spațiului aerian, ce înseamnă atunci cer liber? Cer liber înseamnă zboruri civile și comerciale sustenabile în locul avioanelor militare și al bombardamentelor. Cer liber înseamnă a putea sta în siguranță sub cerul liber.
În semn de solidaritate față de vecinii și colegii noștri din Ucraina, prin acest proiect simbolic, dorim să onorăm astronomia ucraineană precum și să apărăm libertatea de a cerceta, de a descoperi și de a decide în nume propriu. Totodată, sperăm să contribuim la acomodarea în comunitățile locale a ucrainenilor care și-au găsit refugiu în România și să le oferim o modestă bucurie.
Evenimentul va fi însoțit de prezentarea în cupolă a spectacolului digital full-dome „Satelix” cu versiunea audio în limba ucraineană.
Vă așteptăm cu drag!
Cu deosebită considerație,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, vă invită începând cu data de 26 octombrie 2021, la subunitatea Observatorul Astronomic „Victor Anestin” să vizitaţi o nouă expoziţie! Tema aleasă a fascinat oamenii de-a lungul timpului, - Luna - satelitul natural al Pământului fiind unul dintre cele mai cunoscute şi cercetate corpuri cereşti.
Expoziția temporară „Luna, o călătorie în timp” prezintă un scurt istoric al observării, fotografierii, studierii și explorării Lunii. Luna a fost privită încă din cele mai vechi timpuri, apoi observată prin instrumente astronomice, fotografiată de pe Pământ și din spațiu de către sondele spațiale și fotografiată de pe suprafața ei de către landere și astronauți. Expoziția „Luna, o călătorie în timp” conține pe lângă panourile informative (suportul ştiinţific al expoziţiei) și replica lunetei lui Galileo Galilei (astronomul italian care a studiat Luna în anul 1609). Vizitatorii vor putea vedea şi o machetă 3D a Lunii ce are locurile de aselenizare evidenţiate.
Important!!!!
Prezenţa vizitatorilor la sediul Observatorului Astronomic se va face conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars-CoV 2.
Cu deosebită consideraţie,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
Observatorul Astronomic „Victor Anestin” organizează periodic sesiuni de observații astronomice cu publicul asupra unor fenomene astronomice (eclipse de Soare și de Lună, tranziturile planetelor interioare peste discul Soarelui, etc) sau asupra diverselor categorii de corpuri cerești (Soare, Lună, planete, roiuri stelare, galaxii etc).
Observațiile astronomice la care publicul vizitator poate lua parte vor fi anunțate în aceasta rubrică în funcție de fenomenele astronomice care au loc.
Observații Astronomice
vineri 23 iulie 2021 în intervalul orar: 21:30 - 23:00
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău vă invită la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” să participați la o sesiune de observații astronomice, vineri 23 iulie 2021, în intervalul orar: 21:30 - 23:00.
În condițiile în care cerul va fi senin, se vor face observații astronomice asupra Lunii cu telescopul Meade ACF-SC 356/2848 UHTC Starlock LX850.
Important!!!
Accesul vizitatorilor, pentru a participa la observații, se va face restricționat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezența virusului SARS‑CoV‑2.
Drept urmare, pe terasa de observații vor avea acces maxim 10 persoane în același timp. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenței în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puține suprafețe.
Prețul biletului pentru observații astronomice este de 3 lei.
Persoane de contact: muzeografii Observatorului Astronomic.
Adresa: Str. Ion Ghelu Destelnica (fostă Trotuș) nr. 8, Bacău.
Telefon: 0234/513724
Vă așteptăm cu drag!
Cu deosebită consideraţie,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău