Expoziţiile sunt principalele forme de manifestare în plan social ale muzeelor, dar formele pe care le îmbracă activitatea muzeală s-au diversificat pentru a se adapta dinamicii sociale. Desfăşurarea activităţii cu publicul se realizează pe baza ofertei educaţionale a muzeului corelată cu preferinţele publicului.
Oferta cultural-educaţională include o gamă diversă de activităţi educaţionale, dintre care menţionăm:
> expoziţia şcolară itinerantă reprezintă o modalitate flexibilă de colaborare cu instituţiile de învăţământ;
> atelierele de lucru - „workshop-uri" o activitate interactivă foarte îndrăgită de preşcolari şi şcolari.
> prezentări multimedia care promovează valori naturale, ariile protejate, fauna şi flora ocrotite din judeţul Bacău, problemele de mediu, fenomenele astronomice etc.;
> lecţia recapitulativă organizată în strânsă legătură cu profesorul de la clasă şi la solicitarea acestuia;
> Școala de vară organizată anual în lunile iunie -iulie, calendarul activității este actualizat anual. Tematica activității este realizată de muzeografi și cuprinde noțiuni de botanică, zoologie și ecologie.
> Festivalul științelor a fost inițiat în anul 2018 și ideea unui astfel de eveniment a fost primită cu entuziasm de publicul țintă. Activitățile se desfășoară în cadrul workshop-urilor organizate la Muzeul de Științelel Naturii, Observatorul Astronomic și Vivariu. Calendarul activităților este actualizat anual.
>> MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII <<
Taxă prezentare multimedia la cerere din oferta muzeului sau la propunerea cadrelor didactice/lecție recapitulativă – 5,00 lei/elev
Taxă participare workshop – 8,00 lei/persoană
Taxă școală de vară/Program educațional – 20,00 lei/persoană
Taxele sunt valabile pentru activitățile organizate la toate subunitățile Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
vezi și Proiectele noastre
Anterior perioadei de pandemie, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Bacău a organizat numeroase activități, workshop-uri și școli de vară care s-au bucurat de aprecierea publicului și a colaboratorilor noștri.
În contextul actual, specialiștii de la subunitățile instituţiei, au conceput special pentru publicul pasionat de domeniul ştiinţelor naturii activităţi online interactive. Astfel, pe lângă vizitarea expozițiilor noastre, invităm publicul şi în mediul virtual.
Sub sloganul „Deschiși permanent pentru cunoaștere!”, ne adresăm cadrelor didactice împreună cu care putem colabora pentru realizarea activităților online interactive, ca o completare a demersului didactic.
Activitățile propuse de specialişti se vor organiza la solicitarea cadrelor didactice, în baza unui protocol de colaborare, sub formă de prezentări multimedia sau workshop-uri și sunt adaptate vârstelor elevilor, de la grădiniță până la clasa a XII a. Aceste colaborări sunt concepute atât pentru comunicarea de informații cât mai ales pentru a stimula curiozitatea elevilor față de cunoașterea complexității mediului înconjurător.
Oferta cuprinde 53 prezentări multimedia şi workshop-uri pe teme din domeniul biologiei (botanică, zoologie, paleontologie, anatomie, etologie, ecologie, protecția mediului) și 25 cu subiecte din domeniul astronomiei.
La solicitarea cadrelor didactice, exprimată cu o săptămână înainte, pot fi pregătite și prezentări multimedia / workshop-uri pe alte teme.
Activităţile se realizează, la cerere, pe bază de programare.
Pentru înscrieri vă așteptăm să ne contactați la:
Muzeul de Ştiinţele Naturii: tel: 0234 512006, e-mail: muzstnatbc@yahoo.com
Vivariu: tel: 0234 535564, e-mail: muzstnatbc@yahoo.com
Observatorul Astronomic: tel: 0234 513724, e-mail: muzstnatbc@yahoo.com.