EDUCAȚIE

PROIECTE CULTURAL- EDUCAȚIONALE 

WORKSHOP CULTURAL EDUCAȚIONAL
„COLECTĂM ȘI RECICLĂM!“

Cu prilejul Programului Săptămâna Verde, în data de 01 octombrie, s-a derulat workshopul din cadrul proiectului cultural-educațional Colectăm și reciclăm!, la care au participat elevi ai claselor a VII-a B şi a VII-a C sub îndrumarea cadrelor didactice: Arseniu Adelina, Ciontu Silvia și Iuganu Alina. Au avut loc dezbateri privind sursele de poluare asupra mediului înconjurător și impactul poluării asupra omului și organismelor ce populează diferite medii de viață (acvatic, terestru). De asemenea, participanţii au învăţat despre importanța colectării selective a deșeurilor și reciclarea acestora pentru menținerea sănătății omului și a naturii.

ȘCOALA DE VARĂ
„DIN TAINELE UNIVERSULUI“

Ediția a VII-a – 17-19 iulie 2024

În perioada 17 – 19 iulie s-a desfășurat la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” cea de-a șaptea ediție a Școlii de vară „DIN TAINELE UNIVERSULUI”, pe parcursul acesteia copiii având ocazia să învețe despre structura Sistemului Solar, despre modul de formare și evoluție a stelelor, dar și despre constelațiile vizibile din țara noastră. Activitățile Școlii de vară au constat în ghidaje în expoziții, vizionarea unor spectacole de planetariu, construirea unor machete, observații astronomice prin binoclu, lunetă și telescop.

  • Școala de vară a debutat de fapt în seara zilei de 16 iulie, când am profitat de cerul senin și am observat Luna prin binoclu și telescop. Am continuat în dimineața zilei de 17 iulie tot cu observații astronomice, de data aceasta asupra Soarelui, după care am învățat pe Harta mobilă a cerului constelațiile vizibile din țara noastră și am urmărit apoi ghidajul în expoziția „Sistemul Solar”. Activitatea a continuat cu spectacolul de planetariu „Lucia – secretul stelelor căzătoare”, copiii construindu-și apoi câte o machetă a globului Lunii.

ȘCOALA DE VARĂ „MICUL ASTRONOM“

Ediția a II-a – 10 -12 iulie 2024

La Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, în perioada 10 – 12 iulie s-a organizat cea de-a doua ediţie a Școlii de vară pentru copii intitulată „Micul Astronom”. În cadrul activităților, au fost explorate subiectele îndrăgite de copii: planete, sateliți artificiali, stele, galaxii. În cadrul activităților, copii au participat la observații astronomice, spectacole de planetariu, ghidaje în expoziție și au realizat machete.

  • Prima zi a școlii de vară „Micul Astronom” desfășurată în 10 iulie, a avut ca temă „Sistemul Solar”. În cadrul activității, „micii astronomi” au participat la observații solare (au observat Soarele si petele Solare), la ghidaj în expoziția „Sistemul Solar” și au vizionat spectacolul de planetariu „Polaris.” La finalul activității au realizat macheta planetei Marte.

ȘCOALA DE VARĂ A MICULUI NATURALIST

2-4 iulie 2024

la Muzeul de Științele Naturii Bacău

Şcoala de Vară a micului naturalist este un proiect adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-14 ani care își propune atragerea acestora către instituția muzeală prin implicarea lor în activități instructive și recreative specifice vârstei, caracteristice petrecerii timpului liber într-un mod util.

Școala de Vară a micului naturalist, ediția a V – a este organizată în 3 ateliere de lucru: Regnul animal - trecut și prezent, Universul Plantelor, ECO-Creativ.

În data de 02 iulie 2024, au debutat activitățile din cadrul proiectului cultural-educațional ”Școala de vară a micului naturalist”.

Tematica acestei zile a fost: UNIVERSUL PLANTELOR

FESTIVALUL ȘTIINȚELOR 2019

„Festivalul Științelor” a fost gândit şi iniţiat în anul 2018 special pentru publicul interesat de ştiinţele naturii, ca un produs cultural interactiv, interdisciplinar. Ideea unui astfel de eveniment a fost primită cu entuziasm de publicul țintă.

În anul 2019, a fost organizată ediția a II-a, iar evenimentul a fost desfășurat în locaţii diferite,  în mai multe perioade, astfel încât să poată participa un număr mai mare de elevi și de cadre didactice. Evenimentelor din cadrul „Festivalului Științelor”  s-au desfășurat după următorul program:

  •  în perioada 7 – 10 mai 2019 la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”;
  •  în perioada 21 – 24 mai 2019 la Vivariu;
  •  în perioada 4 – 7 iunie 2019 la Muzeul de Științele Naturii.

Festivalul Științelor ediția a II-a 2019 a inclus următoarele workshop-uri:

  • Astronomia pe înțelesul tuturor,
  • Zoo-logica,
  • Fizica și chimia din viața noastră,
  •  Secrete din viața animalelor,
  • Micro și macro ... vegetal.

În cadrul evenimentelor organizate la fiecare unitate au fost prezentate câte trei workshop-uri.

Ca urmare a numeroaselor solicitări, în anul 2019 au fost organizate două ediții, prima s-a desfășurat în intervalul 7 mai - 7 iunie, iar în perioada 15 octombrie - 30 noiembrie vă invităm, din nou, să participați la acest eveniment.

În cadrul Festivalului Științelor, ediția 2019, au participat 2809 de copii și cadre didactice.

ȘCOALA DE VARĂ A MICULUI NATURALIST

Școala de Vară este un proiect adresat copiilor prin care se dorește atragerea lor către muzeu prin intermediul unor activități educaționale nonformale adaptate vârstei. Activitățile propuse au la bază un program axat pe experimentare, interactivitate, interdisciplinaritate și descoperire, ceea ce constituie o oportunitate și, în același timp o alternativă plăcută, utilă, constructivă, de petrecere a timpului liber de către copii.

Proiectul educațional s-a desfășurat în perioadele 2-4 iulie și 9-11 iulie 2019 la sediul Muzeului de Științele Naturii Bacău. În cadrul activităților au fost propuse 3 grupe de lucru astfel:

EcoKids – ziua 1

• „Despre reciclarea deșeurilor”;

• „Poluarea și purificare apei”.

Trecut și prezent în lumea animală – ziua 2

• „Din lumea animalelor preistorice”;

• „Diversitatea lumii animale”;

Din lumea plantelor –ziua 3

• „Cum se face un ierbar?”;

• „Ce sunt plantele medicinale?”;

• „Micro – vegetal”;

În cadrul Școlii de Vară ediția 2019 au participat 106 de copii.

WORKSHOP „DIN LUMEA VIEȚUITOARELOR PREISTORICE”

În anul 2019, a fost propus un produs cultural nou: workshop-ului intitulat „Din lumea viețuitoarelor preistorice”, lansat cu ocazia vernisării pentru publicul larg a expoziției temporare „O lume dispărută”. Participanții au descoperit aspecte fascinante privind modul de viață al unor animale din trecutul îndepărtat și au făcut observații asupra diferitelor tipuri de fosile. De asemenea, elevii au reconstituit, în cadrul unui joc interactiv, etapele prin care o fosilă poate ajunge exponat într-un muzeu și au completat, pe flipchart, un careu tip rebus. Cei implicați au avut ocazia să-și pună în practică creativitatea și imaginația pictând replici ale unor fosile precum trilobiți, figurine cu dinozauri sau dinți fosili. La finalul workshop-ului, elevii grupați pe echipe de lucru, au identificat diferite animale preistorice din cadrul expoziției „O lume dispărută”, pe baza unor informații furnizate de muzeografii coordonatori.

Vă așteptăm să vă înscrieți la workshop-ul „Din lumea viețuitoarelor preistorice”! Acesta se organizează, la cerere, pe bază de programare la tel: 0234 512006 și e-mail: muzstnatbc@yahoo.com și este adresat grupelor de elevi coordonați de cadre didactice.

PROIECTUL CULTURAL – EDUCAȚIONAL ”LUMEA INSECTELOR”

La Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău, în ultimii trei ani, s-a desfășurat proiectul cultural – educațional „Lumea insectelor” care cuprinde următoarele module:

  • Insectele – forme şi culori
  • Simţurile insectelor
  • Insectele – o viaţa în armură
  • Insectele din viaţa noastră
  • Insectele – din natură în insectar.

În cadrul acestui proiect educațional au fost încheiate protocoale de colaborare și au fost deja desfășurate activități cu 9 unități de învățământ din municipiul Bacău, la care au participat cca 750 de elevi și cadre didactice.

În cadrul activităților au fost prezentate informații privind viața insectelor – importanța acestora în natură și în viața omului, au fost organizate work-shop-uri, a fost realizat un puzzle de mari dimensiuni și origami, elevii au învățat tehnici de preparare a insectelor pentru realizarea unui insectar.

Proiectul cultural – educațional „Lumea insectelor“ va continua și în anul 2020.

DRAGI PROFESORI ȘI ELEVI
VĂ INVITĂM SĂ PARTICIPAŢI LA ACTIVITĂŢILE NOASTRE!

Activităţile se realizează în colaborare cu unităţile de învăţământ, pe bază de programare. Pentru înscrieri vă aşteptăm să ne contactaţi la: 
tel: 0234 512006 / persoana de contact: şef birou - dr. Lăcrămioara Zaharia
email: muzstnatbc@yahoo.com

PROIECT CULTURAL-EDUCAȚIONAL „NATURA, MEREU SURPRINZĂTOARE“

În fiecare an, în perioada 15 martie - 15 aprilie, la Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Ion Borcea”, se sărbătorește Luna Pădurii și au loc activițăți interactive prin care tânăra generație este informată și sensibilizată cu privire la importanţa pădurilor și a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. La sediul Muzeului de Ştiinţele Naturii, în data de 15 martie 2019, s-au derulat diverse activități din cadrul proiectului cultural-educațional „Natura, mereu surprinzătoare”, la care au participat elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Bacău. Astfel, a fost marcat și evenimentul Luna Pădurii din Calendarul Ecologic, având loc dezbateri cu privire la importanța pădurii în viața noastră. Participanții la proiect au vizitat și expozițiile Muzeului de Științele Naturii, având astfel posibilitatea, în cadrul expoziției permanente Păduri din România, să descopere specii de plante și animale precum și relațiile trofice dintre acestea.

Activitățile au fost coordonate de muzeografii: dr. Dalia Paraschiv și dr. Irina Ardei

PROIECTUL EDUCAȚIONAL
„STRUCTURA SISTEMULUI SOLAR”

Proiectul educațional „Structura Sistemului Solar” realizat în cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Bacău. În cadrul proiectului elevii au descoperit modul în care este structurat Sistemul Solar, precum și principalele categorii de corpuri cerești care îl alcătuiesc. Ei au învățat diferențele dintre planetele terestre și cele gigante, precum și ce sunt planetele pitice. Au descoperit ce sunt asteroizii și modul în care se formează cometele, fiindu-le prezentate cele mai recente descoperiri realizate de sondele spațiale în interiorul Sistemului Solar. Activitatea a fost coordonată de către muzeograful Maria Velea de la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, din partea școlii participând cadrele didactice Boghiu Leontina, Ciubotaru Nicoleta Violeta, Laslău Monica, Doltu Mihaela, Bîrleanu Monica, Lehăduș Mioara, Gherghel Simona și Marcu Iuliana.

PROIECTUL EDUCAȚIONAL
„STRUCTURA SISTEMULUI SOLAR”

 

Proiectul educațional „Sistemul Solar” realizat în cadrul Colegiului Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău. Activitatea a fost coordonată de către muzeograful Maria Velea de la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, din partea colegiului participând cadrele didactice Cristina Ionașcu, Elena - Isabela Adam, Natalia Copăț, Monica Duță, Ion Gurin, Camelia - Elena Hothazie, Aurica Lionte, Antoanela - Andreea Mateeș, Carmen - Mihaela Palade, Nicoleta Popa, Alina – Ramona Radu, Doina Rotaru și Andra Scutaru.

PROIECT EDUCAȚIONAL
„VIAȚA SUB LUPĂ“

Workshop-ul cu tema „Viața sub lupă” din cadrul proiectului educațional „Cânepa: trecut, prezent și viitor”, s-a derulat la sediul subunității Vivariu. La activități au participat elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău coordonați de prof. dr. David Aura și prof. ing. Ridel Dalila.

În cadrul workshop-ului elevii au făcut observații microscopice și macroscopice ale semințelor de cânepă germinate, fibrei de cânepă, bolilor și dăunătorilor acestei plante. În continuarea activității au fost îndrumați să utilize diferite unelte folosite în mod tradițional la realizarea țesăturilor din cânepă: vârtelniță, suveică, război de țesut, țevii, letca, etc.

În încheierea activității, elevii au vizitat expozițiile deschise la Vivariu.

Activitatea a fost coordonată de muzeografi de la Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”: dr. Jigău Ortansa, dr. Pavel Otilia și dr. Burghelea Costel.

PROIECT CULTURAL-EDUCAŢIONAL
„CASUȚA PĂSĂRELELOR”

Proiectul cultural-educaţional „Casuța păsărelelor” se desfășoară anual la subunitatea Vivariu, în colaborare cu unități de învățământ. Una dintre activitățile proiectului a fost organizată în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Bacău.

Activitățile au adus în faţa elevilor prezentări multimedia, cuiburi ale diferitelor specii de păsări și aplicația practică de realizare a unui căsuțe pentru păsări.

Elevii au fost coordonați de profesor Leibu Angela iar din partea subunităţii Vivariu - director  adjunct dr. Jigău Ortansa, conservator Corduneanu Emil, muzeograf dr. Burghelea Costel.

Mulțumim cadrelor didactice pentru colaborare!

PROIECT CULTURAL EDUCAȚIONAL
„CUM SĂ AMENAJĂM UN ACVARIU“

Proiectul cultural-educațional „Cum să amenajăm un acvariu?” derulat în parteneriat cu instituțiile de învățământ din județul Bacău Activitățile cuprind o prezentare multimedia - suportul teoretic, iar aplicația practică, organizată de specialiștii de la subunitatea Vivariu, a captează atenția elevilor care au ocazia să participe activ la diferite etape de amenajare a unui acvariu. Unul dintre partenerii noștri a fost Școala Gimnazială „Alexandru Piru” Mărgineni.

Coordonatorii activității au fost director adjunct dr. Jigău Ortansa, conservator Schultz Marinela, conservator Corduneanu Emil și supraveghetor Ghiorghies Petrică din partea Complexului Muzeal de Științele Naturii „I. Borcea”.

Elevii școlilor au fost coordonați de profesor Timofte Maria – Cristina. Mulțumim cadrelor didactice pentru excelenta colaborare!

PROIECT CULTURAL-EDUCAŢIONAL
„ZIUA PĂMÂNTULUI”

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” marchează anual evenimentele din calendarul ecologic la care participă elevi și cadre didactice. În cadrul manifestării Ziua Pământului - 2019, muzeografii au prezentat aspecte legate de istoria planetei noastre, importanța evoluției societății umane în echilibru cu elementele mediului natural, precum și consecințele negative ale utilizării excesive a resurselor naturale. Elevii, coordonați de domnul profesor Virgil Vatră, au realizat prezentări multimedia care au surprins aspecte relevante ale comportamentului prietenos față de mediul înconjurător.

Activitățile s-au desfășurat la Muzeul de Științele Naturii și au fost coordonate de muzeografii: Lăcrămioara Zaharia, Anca Tudor Andrei, Florin Tofan și Bogdan Tomozii.

PROIECT CULTURAL EDUCAȚIONAL
„NATURĂ, BUCURIE, SĂNĂTATE“

În perioada 19 – 22 martie au fost realizate activități cuprinse în proiectul de educație ecologică și pentru sănătate „Natură, bucurie, sănătate″, derulat în parteneriat cu Grădinița Crai Nou. Muzeografii au fost invitați la gradiniță, unde au prezentat celor mici viețuitoare care trăiesc permanent sau temporar în pământ, evidențiind adaptările la mediul de viață și importanța acestora. Muzeografii au prezentat materiale tridimensionale naturalizate și machete, iar activitatea a fost presărată cu povești, ghicitori și animații care i-au încântat pe cei mici. După vizita la „grădi” am fost gazde pentru copilașii care ne-au vizitat expozițiile pentru a descoperi mai multe despre natură, despre animale și plante. Au parcurs expozițiile muzeului cu ochii mari de mirare și curiozitate și au umplut spațiul cu glasurile voiase și pline de încântare.

Vă multumim dragi copiii și cadre didactice ale Grădiniței Crai Nou!

Activitățile au fost coordonate de muzeografii: Tudor Andrei Anca, Tomozii Bogdan, Tofan Florin, Zaharia Lăcrămioara, Ardei Irina și Paraschiv Dalia.

PROIECT CULTURAL-EDUCAŢIONAL „POVESTIM DESPRE ALBINE”

Proiectul este realizat de muzeografii și conservatorii din subunitatea Vivariu a Complexului Muzeal Ion Borcea Bacău în parteneriat cu unități de învățământ.

În anul 2020, unul dintre parteneri a fost Școala Gimnazială „Nicu Enea” Bacău. Coordonatorii proiectului au fost prof. Lucia-Cerasela Roșu și muzeograf dr. Burghelea Costel.

Activitățile cuprinse în proiect vin în completarea educației privind impactul apiculturii asupra mediului înconjurător, dobândirea de noțiuni cu privire la creșterea albinelor și stimularea consumului de produse oferite de familiile de albine cu efecte benefice în cadrul unei nutriții sănătoase. Informațiile au fost furnizate cu ajutorul unei prezentări multimedia, completată de material tridimensionale și produse oferite de stupul de albine din care participanții au putut degusta.

Din echipa de proiect au mai făcut parte: prof. Anca Vârlan, prof. Mădălina Bondrea, prof Măriuța Andreea, înv. Berilă Simona iar din partea subunității Vivariu: dir. adj. dr. Jigău Ortansa și supraveghetor Ghiorghieș Petrică.