În prima sală, vizitatorii pot vedea prepeliţa japoneză - specie care s-a acomodat mai greu la condiţiile de captivitate, orezarul care are o vechime mare în captivitate şi constituie un punct de atracţie prin colorit şi cântec.
Vizitatorul va rămâne impresionat de cântecul excepţional al canarilor și de coloritul pescărușilor japonezi, turturicii râzătoare și turturicii Diamant.
Trecând în a doua sală, vizitatorul este atras atât de cânteculpermanent cât şi de coloritul al papagalilor, dintre care menționăm peruşul ondulat, peruşul nimfă, rosela, papagalul cu cap negru papagalul cu cap de roză și peruşul frumos.
Speciile de reptile autohtone și exotice prezentate sunt expuse în terarii unde s-a avut în vedere crearea unor condiţii cât mai apropiate de cele naturale şi stabilirea unei bariere luminoase între vizitatori şi exponate, în scopul diminuării factorului-stress.
Dintre speciile autohtone de șerpi prezentate menționăm șarpele de apă, vipera cu corn și vipera comună, iar dintre speciile exotice boa constrictor și pitonul birmanez. Din grupul țestoaselor sunt expuse țestoase cu tâmpla roșie (originară din America de Nord) și țestoasa de lac (caracteristică faunei țării noastre). Dintre amfibienii prezentați în terarii menționăm broasca râioasă verde și brună și salamandra.
Voliera de mari dimensiuni din cadrul expoziției permanente de la Vivariu prezintă o mare varietate a raselor de porumbei de ornament.
Printre exemplare prezentate publicului se remarcă porumbeii guşaţi, guleraţi, rotaţi, chinezi, satineţi, jucători, voiajori, etc.
Prin selecții riguroase și permanente se obțin exemplare cu colorit caracteristic diferitelor rase care sunt prezentate publicului.
Expoziția este structurată pe două secțiuni pești autohtoni și pești exotici. În prima sala sunt prezentate principalele specii de pești prezente în râurile din județul Bacău, printre care se numără: caras, crap, somn, clean, biban, roșioară, etc.
În secțiunea dedicată peștilor exotici sunt prezente o varietate mare de peşti originari din ape tropicale: guppy, xifo, moly, peștele condamnat, paco, carasul auriu, zebre, crap asiatic, etc. La amenajarea acvariilor s-a ţinut seama importantă aerării apei, care are drept scop oxigenarea peste cantitatea produsă de plante, sădite după necesităţile şi preferințele fiecărei specii în parte.
Expoziţia temporară prezintă publicului aspecte cu privire la istoricul, cultivarea şi utilizările acestei plante mai puţin folosită în zilele noastre.
Sunt prezentate elemente care vizează trecutul cânepei, atât pe teritoriul țării noastre unde folosirea cânepei are o tradiție milenară cât şi în restul lumii, aspecte care dovedesc contribuţia adusă de această plantă la dezvoltarea societăţii umane. Prezentul este surprins prin modul de cultivare, prelucrare şi utilizare atât a fibrelor cât şi a seminţelor. Viitorul prefigurat de cercetarea şi ameliorarea soiurilor de cânepă pentru obţinerea unei productivităţi mai mari, cât şi adaptabilitate la nevoile cultivatorilor şi a legislaţiei în vigoare.
Cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto.
Exponatul lunii decembrie 2024 la Vivariu Bacău
Perușul călugăr
(Myopsitta monachus)
Perușul călugăr, face parte din ordinul Psittaciformes, familia Psittacidae, fiind originar din zonele temperate până la subtropicale ale Americii de Sud.
Acest peruș are un corp mic, îndesat, ce măsoară 29 cm în lungime, având o deschidere a aripilor de 53cm şi cântărind între 90-140g. Coloristica, în mare parte de un verde aprins, îl face foarte atrăgător, aceasta contrastează cu albastrul întunecat al penelor lungi din aripi. Regiunile ventrale sunt mai deschise la culoare, iar fruntea, gâtul și pieptul sunt gri cenușiu. Perușii călugăr sunt foarte gălăgioși, iar țipetele lor sunt descrise adesea ca fiind metalice, asurzitoare.
Femelele tind să fie cu 10-20% mai mici decât masculii, dar nu li se poate determina sexul decât prin efectuarea testului ADN sau a unor teste ale penelor.
Încă de la jumătatea secolului al XX-lea, acești peruși s-au răspândit, formând colonii sălbatice și în alte colțuri ale globului. S-au adaptat rapid condițiilor noi și au început să se reproducă.
Perușul călugăr este singurul papagal care îşi construieşte cuibul din beţe într-un copac sau mai degrabă pe o construcţie făcută de om decât într-o scorbură de copac.
Spre deosebire de majoritatea papagalilor, călugării consumă o mare varietate de hrană, de la fructe și nuci la semințe, ierburi, frunze, muguri și chiar insecte.
Material realizat de conservator Corduneanu Emil
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează începând cu data de
27 septembrie 2024, expoziţia temporară de fotografie
„SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR - Păsări de lângă noi”, ediția a XII-a
la sediul unității Vivariu din str. Popa Şapcă nr. 3
Păsările, prin modul de viață, prin frumusețea zborului, prin capacitatea de a ajunge la înălțimi mari, i-au determinat pe oameni să stabilescă relații de cunoaștere cu aceste animale. Acestea sunt ființe minunate, cântecul, culorile uimitoare ale păsărilor exotice și autohtone, le scot în evidenţă, iar frumusețea lor pare ceva incredibil. Vederea acestor păsări reprezintă o experienţă unică pentru ochi.
Deoarece este aproape imposibil să ajungem vreodată să le vedem pe toate cu ochii noștri, am iniţiat, pentru vizitatori, expoziţia temporară foto intitulată „Păsări de lângă noi – Canarul, Papagalul, Cinteza”. Prin intermediul acestei expoziţii fotografice sunt aduse în faţa publicului specii de păsări cunoscute, sau mai puțin cunoscute.