ÎN CURÂND


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMPLEXUL MUZEAL DE  ŞTIINŢELE NATURII “ION BORCEA” BACĂU

Organizează:

Sesiunea de comunicări ştiinţifice

Biologia şi dezvoltarea durabilă”

ediţia a XIX - a

care se va desfăşura ON-LINE în data de

2 decembrie 2021

Anul acesta continuăm tradiția organizării simpozionului nostru, de această dată în mediul virtual datorită contexului creat de criza sanitară mondială.

Simpozionul „Biologia şi dezvoltarea durabilă” este deja o tradiţie în viaţa ştiinţifică şi culturală a Bacăului, în acest an ajungând la ediţia a XIX – a.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ

    Observații Astronomice asupra Lunii

vineri 16 iulie 2021 în intervalul orar: 22:00 - 23:30.

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, vă invită la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” să participați la o sesiune de observații astronomice, vineri 16 iulie 2021 în intervalul orar: 22:00 - 23:30.

În condițiile în care cerul va fi senin, se vor face observații astronomice asupra Lunii cu telescopul Meade LX 850.

Important!!!

Accesul vizitatorilor, pentru a participa la observaţii, se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 02. Drept urmare, pe terasa de observaţii vor avea acces maxim 10 persoane în acelaşi timp. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puţine suprafeţe.

Vă așteptăm cu drag!

Prețul biletului pentru observații astronomice este de 3 lei.

Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic.

Adresa: Str. Ion Ghelu Destelnica (fostă Trotuș) nr. 8, Bacău.

Telefon: 0234/513724

Cu deosebită consideraţie,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ

ȘCOALA DE VARĂ A MICULUI NATURALIST

EDIŢIA A II A - 27-29 iulie 2021

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” vă invită la Muzeul de Ştiinţele Naturii, să participaţi la „Şcoala de Vară a micului naturalist”, proiect ajuns la a II a ediţie.

Şcoala de Vară este un proiect adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-14 ani și își propune atragerea acestora către instituția muzeală prin implicarea lor în activități instructive și recreative specifice vârstei, caracteristice petrecerii timpului liber într-un mod util.

Proiectul include activităţi teoretice şi practice organizate în cadrul unor ateliere de lucru pe teme de cunoaștere a mediului înconjurător și a diversității lumii vii. Astfel, participanţii au oportunitatea de a consolida cunoştinţele dobândite în timpul școlii la disciplinele de cunoașterea mediului/biologie într-o atmosferă nonformală, recreativă.

Se doreşte crearea unui cadru de activitate stimulativ, în care copiii își pot dezvolta creativitatea, inventivitatea, spiritul de echipă și interesul pentru mediul înconjurător, cu formarea unui comportament ecologic.

Proiectul educațional se va desfășura în perioada 27-29 iulie 2021, la sediul Muzeului de Științele Naturii Bacău din Parcul Cancicov.

Școala de Vară este organizată în 3 ateliere de lucru (Din lumea plantelor, Trecut și prezent în lumea animală, EcoKids), cu următoarele activități:


Evenimentul lunii la Observatorul Astronomic

Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ
Școala de vară pentru adulți - „SĂ ÎNVĂȚĂM CERULˮ
ediția a III-a 2021

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, prin subunitatea Observatorul Astronomic „Victor Anestinˮ organizează în perioada 29.06 – 01.07.2021, Școala de vară pentru adulți, cu tema „Să învățăm cerulˮ - ediția a III-a.

Menținem produsul cultural inițiat în anul 2019 care este dedicat adulților interesați să dobândească cunoștințe de bază despre astronomie și configurația cerului. La finalul perioadei, participanții vor avea cunoștințe despre constelațiile cerului de vară, componentele Sistemul Solar și generalități despre Universul vizibil.

Pentru a participa, persoanele interesate se pot înscrie telefonic sau la sediul Observatorului Astronomic „Victor Anestinˮ din str. Ion Ghelu Destelnica (fostă Trotuș) nr. 8.

Școala de vară - ,,Să învățăm cerul” ed. a III-a 2021 se va desfășura după următorul program:

ZIUA 1 – 29.06.2021

ora 19:00 – 20:30 - Parte teoretică - Cerul de vară, constelații și obiecte deep-sky.
ZIUA 2 – 30.06.2021
ora 18:00 – 19:00 – Observații solare – pe terasa Observatorului Astronomic și în cupola pentru observații astronomice.

ZIUA 3 – 01.07.2021
ora 21:30 – 23:00 - Observații astronomice – pe terasa Observatorului Astronomic și în cupola pentru observații astronomice.

Toate activitățile se adresează adulților, iar observațiile astronomice se vor face doar dacă cerul va fi senin!

Taxa de participare: 20 lei/zi/participant.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția a V-a
La Observatorul Astronomic

Proiectul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău - „Festivalul Științelor”, a fost gândit şi iniţiat special pentru publicul interesat de domeniul ştiinţelor naturii. La subunitatea Observatorul Astronomic, acest produs cultural interactiv aduce în faţa publicului workshop-uri pe teme de astronomie. Ideea unui astfel de eveniment a fost primită cu entuziasm de publicul țintă. Vizitatorii mai mari sau mai mici care au participat în ediţiile anterioare, au fost încântați de materialele și machetele prezentate într-un cadru nonformal la workshop-urile organizate.

În perioada 22 iunie - 24 iunie 2021, vă invităm, din nou, să participați la acest eveniment la Observatorul Astronomic! Activitățile din cadrul workshop-urilor se vor desfășura zilnic pe bază de programare între orele 9.00-15.00.

Taxa de participare/persoană: 10 lei (include ambele workshop-uri).

În cadrul work-shop-urilor se vor desfășura activități demonstrative cu următoarele teme:

 • SISTEMUL SOLAR ȘI PLANETA PĂMÂNT (30 de minute)

Prezentarea Sistemului Solar și caracteristicilor planetei Pământ: orbită, structura internă, formarea anotimpurilor, asemănări și deosebiri față de celelalte planete, etc.

 • CERUL DE VARĂ LA OBSERVATORUL ASTRONOMIC (30 de minute)

Prezentarea constelațiilor care se văd pe cerul de vară cu ajutorul Hărții Mobile a cerului și a Globului Constelațiilor, precum și explicarea modului de identificare a constelațiilor pe bolta cerească.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău

organizează Festivalul Științelor - ediția a V-a

Subunitatea VIVARIU

Proiectul cultural „Festivalul Științelor” ediția a V-a, eveniment organizat de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău la subunitatea Vivariu.

Anul acesta, evenimentul va fi organizat avându-se în vedere respectarea măsurilor de protecție sanitară impuse ca urmare a epidemiei cauzate de virusul SARS Cov 2.

Activitățile propuse publicului se vor desfășura zilnic, în perioada 15 – 18 iunie 2021, la subunitatea Vivariu (Str. Popa Șapcă nr. 3).

Atelierul de lucru organizat are tema „ARHITECȚII NATURII – Cuiburi” și va cuprinde observații asupra cuiburilor naturale ale păsărilor, precum și informații cu privire la forma, mărimea și materiale de construcție necesare pentru realizarea cuiburilor artificiale.

Participarea publicului la atelierul de lucru:

 • se va face numai pe bază de programare;
 • activitățile din cadrul workshop-ului se vor desfășura pe durata a 60 minute.

Programările se vor realiza la numărul de telefon:

0234/535564 – VIVARIU

Taxa de participare: 5,00 lei/persoană/zi

Participanții la activități vor putea vizita și expozițiile deschise la Vivariu.

Activitatea se adresează elevilor între 6 și 18 ani, însoțiți de cadre didactice.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează

FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția V

Produsul cultural „Festivalul Științelor” a ajuns la a V-a ediție anul acesta. Acest eveniment organizat de Complexul Muzeal de Științele „Ion Borcea” Bacău s-a bucurat anual de aprecierea publicului deoarece conceptul presupune prezentarea informațiilor, machetelor și exponatelor autentice într-un cadru non-formal la work-shop-urile organizate.

Anul acesta, „Festivalul Științelor”, va fi organizat avându-se în vedere respectarea măsurilor de protecție sanitară impuse ca urmare a epidemiei declanșante de virusul SARS Cov 2.

Activitățile din cadrul work-shop-urilor vor fi organizate în perioada 22 – 24 iunie 2021 zilnic, între orele 9:00 – 15:00.

Ateliere de lucru vor fi organizate la Muzeul de Științele Naturii și vor aduce în fața publicului activități interactive cu următoarea tematică:

 • ZOO – LOGICA – participanți vor descoperi, prin intermediul unor exponate autentice, o serie de adaptări ale păsărilor la mediul de viață și regimul trofic. De asemenea, vor găsi răspuns la o serie de întrebări precum: Ce animale preistorice au trăit pe pământ? Ce sunt fosilele? Cum au apărut? Vor fi observate eșantioane fosile din colecția muzeului.
 • MICRO ȘI MACRO ... ÎN LUMEA VEGETALĂ - vor fi prezentate informații despre lumea plantelor prin activități de comparare și recunoaștere a tipurilor de flori. Vor fi făcute observații asupra unor preparate microscopice cu secțiuni prin diferite organe vegetale.
 • FIZICA ȘI CHIMIA DIN VIAȚA NOASTRĂ – cuprinde demonstrații ale unor fenomene fizice și chimice de care depinde viața plantelor și a animalelor prezentate într-o manieră distractivă.

Pentru programări ne puteți contacta la numerele de telefon:

0234/512006 – Muzeul de Științele Naturii.

Taxa de participare: 15 lei/persoană/zi.

Activitatea se adresează elevilor între 6 și 18 ani, însoțiți de cadre didactice.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ
Noaptea Muzeelor 2021
la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
Ediția a XVII-a
Sâmbătă, 12 iunie 2021
   

      Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 12 iunie 2021 la cea de-a XVII-a ediţie a Manifestării „NOAPTEA MUZEELOR”, care se va desfășura la două dintre subunitățile noastre: Muzeul de Științele Naturii și Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator).

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Evenimentul este sărbătorit anul acesta, în multe țări din Europa, în data de 3 iulie. Din cauza contextului generat de prezenţa virusului SARS-CoV-2, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației sanitare din fiecare stat în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021.

În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, evenimentul Noaptea Muzeelor, este sărbătorit în fiecare an, începând din 2007.

Între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi la sediul celor două subunități mai sus menționate.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ
Eclipsa inelară de Soare

Prima eclipsă de Soare din anul 2021 - 10 iunie 2021

În Bacău, eclipsa va începe la ora 1343, va atinge maximul la ora 1406 iar sfârșitul eclipsei va fi la ora 1429.

Cu această ocazie, dacă cerul va fi senin, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău, invită publicul la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” joi 10.06.2021, între orele 1330 – 1500 pentru a observa desfășurarea evenimentului.

Eclipsele de Soare se produc atunci când cele trei corpuri cerești, Pământul, Luna (aflată în faza de Lună nouă) și Soarele, sunt aliniate. În funcție de gradul de acoperire a discului Soarelui de către umbra Lunii, acestea pot fi totale, parțiale sau inelare.

Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 este una inelară, deoarece Luna fiind la o distanță mai mare de Pământ decât media, respectiv 404234 km, discul Lunii nu este îndeajuns de mare încât să acopere complet discul Soarelui. Faza maximă a eclipsei (când va fi văzută ca o eclipsă inelară), va fi vizibilă în nordul Canadei, Groenlanda și Rusia. Faza parțială a eclipsei va putea fi văzută în nordul Americii de Nord, Europei și Asiei.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

14 MAI 2021
ZIUA
COMPLEXULUI MUZEAL
DE ŞTIINŢELE NATURII „ION BORCEA” BACĂU

Sărbătorim în data de 14 mai 2021 Ziua Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău. Se împlinesc 28 de ani de când instituţia poartă pe frontispiciu numele marelui biolog ION BORCEA şi 63 de ani de la apariţia primelor preocupări de ştiinţele naturii pe meleaguri băcăuane (în anul 1958 a fost angajat primul specialist biolog în cadrul Muzeului Regional Bacău).

Începând de vineri 14 mai 2021, „Grădina Senzorială” din curtea Muzeului de Ştiinţele Naturii Bacău, va fi deschisă pentru publicul interesat, ca parte a turului complet de vizitare. Este un proiect implementat în anii 2020-2021 şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău.

Important!!!!

Accesul vizitatorilor se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 02. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău.

Grădina Senzorială oferă vizitatorilor ocazia de a admira o colecţie de plante ornamentale care cuprinde cca. 150 de taxoni, care îmbogăţesc colecţiile de plante vii ale Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău. Grădina reprezintă un loc destinat învăţării dar şi relaxării deopotrivă prin diversitatea şi modul de expunere a unor specii de plante cu valoare ornamentală. Aşadar, rolul grădinii senzoriale este de a te relaxa și încânta, iar acest lucru se poate întâmpla doar prin stimularea simțurilor.

Curtea muzeului s-a transformat într-o Grădină senzorială, care oferă vizitatorilor ocazia de a admira specii care să le încânte simţurile. Cei ce ne vor păşi pragul, vor avea ocazia să-şi testeze simţul mirosului în preajma rondului cu plante aromatice. Simţul auzului, simţul tactil dar şi simţul văzului vor fi încântate de prezenţa mai multor module interactive dar şi de prezenţa rondurilor cu plante vii dedicate fiecăruia dintre simţurile vizate. De asemenea a fost amenajată o alee senzorială, spaţiu unde vizitatorii pot să testeze anumite materiale provenite din natură, dar şi din mediul antropic. Proiectul a vizat şi construirea unui gard care să creeze un context prietenos pentru vizitatorii noştri.


În această secțiune vă ținem la curent cu activitățile care se vor desfășura în următoarele 15 de zile la:

 • Muzeul de Științele Naturii
 • Vivariu
 • Observatorul Astronomic „Victor Anestin”
 • Casa Memorială „Ion Borcea” - Racova

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău este o instituție deschisă colaborărilor și ideilor inovative în domeniul nostru de activitate, iar parteneriate pe care le putem derula împreună acoperă o gamă largă de aspecte, de la expertiză științifică, la activități cultural-educative și de petrecere a timpului liber.

Vă așteptăm cu mare drag la activitățile noastre: vernisaje,  workshop-uri  și proiecte educaționale, observații astronomice și manifestări științifice.