EVENIMENTE

Deschişi permanent pentru cunoaştere!

FLUTURI MORPHO

Fluturii din genul Morpho sunt insecte exotice care fac parte din familia Nymphalidae. Acestea se mai numesc insecte cu patru picioare deoarece în repaus se sprijină pe ultimele două perechi de picioare, ţinând picioarele din prima pereche îndoite. Trăiesc în regiunile neotropicale din America Centrală, Mexic şi America de Sud. Habitatele preferate sunt pădurile tropicale, fiind răspândiţi la altitudini de la nivelul mării până la 1400 m.

În cadrul genului apare o diversitate coloristică, de la alb perlat, brun, până la albastru azuriu.

Fluturele Morpho luna are aripile de culoare albă pe ambele feţe, prezentând pe ambele părţi desene în formă de ochi, cu rol de apărare.

Culoarea azurie a fluturilor din specia Morpho eugenia este foarte spectaculoasă, fiind o culoare structurală, care apare printr-o iluzie optică produsă de refracţia luminii prin solzii minusculi de pe suprafaţa aripilor. La această specie doar masculii sunt de culoare albastră, femelele având aripile brune, cu desene în formă de ochi.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII AUGUST la Vivariu este:
PERUȘUL KAKARIKI

Arealul perușilor Kakariki este restrâns, în zonele Pacificului de Sud și Noua Zeelandă. Kakariki înseamnă în limba maură „papagal mic”.

Trăiesc în pădurile înalte, în zone cât mai virgine, în grupuri mici. În urmă cu 15 ani, kakariki era aproape dispărut din Noua Zeelandă din cauza distrugerii habitatului dar și din cauza aducerii pisicilor și a șobolanilor pe insulele din această regiune. În prezent în urma unui program de repopulare, populația de peruși începe să se refacă.

Kakariki este un peruș de talie mijlocie, cu o coadă lungă. Lungimea corpului 23-26 cm, coada 11-13 cm, greutatea 80-90 g. Perioada de viață este de la 10 la 20 de ani, culoarea lor naturală - verde intens, dar, în funcție de specie, există diferențe în culoarea penajului.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ
Consiliul Județean Bacău şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea”

Vă invită la
Observatorul Astronomic “Victor Anestin”
joi 21 iulie 2022, începând cu ora 11
00
la vernisajul expoziţiei
Cer liber” – expoziție itinerată la Bacău de la
Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Expoziția „Cer liber”, în versiune multilingvă (română, ucraineană, engleză), oferă o perspectivă incitantă asupra astronomiei ucrainene în contextul actual complicat și este un bun exemplu de parteneriat public-privat (Asociația Street Astronomy – Ucraina și Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare). Expoziția a fost deschisă în luna iunie la Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare. Deschiderea pentru public va avea loc la sediul Observatorului Astronomic “Victor Anestin” joi 21 iulie 2022, începând cu ora 1100. Invităm publicul larg, dar şi refugiaţii ucraineni să participe!

Pentru pasionații de astronomie, cer liber înseamnă condiții optime pentru observații, explorarea responsabilă a spațiului extraterestru, capacitatea de inovare și schimbul de expertiză. Cer liber înseamnă a fi liber sub un cer liber. Dar dacă pentru a avea un cer liber ar fi nevoie mai întâi de închiderea spațiului aerian, ce înseamnă atunci cer liber? Cer liber înseamnă zboruri civile și comerciale sustenabile în locul avioanelor militare și al bombardamentelor. Cer liber înseamnă a putea sta în siguranță sub cerul liber.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

ENTOMOLOGIE

INSECTE DĂUNĂTOARE ŞI COMBATEREA LOR

Valoarea unei cărţi constă în ceea ce poţi folosi de la ea
James Bryce

Obţinerea unor recolte bogate de legume, fructe, cereale păioase, etc., precum şi productivitatea pădurilor depinde de sănătatea culturilor şi a arborilor. Un aspect foarte important îl reprezintă şi eliminarea dăunătorilor din spaţiile de locuit şi depozite. Preocupări în acest sens existând încă din cele mai vechi timpuri. Astfel Plinius cel Bătrân (23-79 e.n.), în „De Rerum Natura”, prezintă indicaţii privind utilizarea pesticidelor, iar Dioscorides, (40 – 90 e.n.) cunoştea proprietăţile toxice ale sulfului şi ale arseniului.

Identificarea unor metode de protecţie a culturilor a antrenat de-a lungul timpului colaborări interdisciplinare, implicând biologi, chimiști, ingineri, agronomi, etc. Astfel, au fost identificare metode şi mijloace agrotehnice, fizico-mecanice, măsuri chimice şi biologice.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII IULIE la Vivariu este:

PORUMBELUL ROTAT (Columba livia f. domestica )

Denumirea acestei rase de porumbei provine de la forma cozii cu aspect de „evantai”, amintind de coada unui păun, aceştia mai sunt numiţi şi voltaţi. Coada este formată din 32-42 rectrice lungi şi foarte late, aşezate pe 2-3 rânduri circulare.

În poziție de paradă, coada este ţinută vertical, întinsă în formă de disc, iar cele două rectrice marginale ating uşor pământul.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII IULIE la Muzeul de Științele Naturii este:
Cocoșul de munte (Tetrao urogallus)

Descriere

Masculul este negru cu diferite irizații de verde și cu aripile brun-întunecate. Ciocul este alb-gălbui, iar deasupra ochilor are o zonă roșie golașă, foarte accentuată în perioada de împerechere. Femela este mai mică și are o culoare maronie cu numeroase pete și benzi întunecate și cu o pată portocalie pe piept.

Habitat

Este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. Fiind o pasăre sedentară (care nu migrează), se întâlnește în cea mai mare parte a continentului european. În România trăiește în tot arealul munților Carpați.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

PROIECTUL CULTURAL – EXPOZIȚIONAL
„VALOAREA CĂRȚII”

BOTANICA ÎN ROMÂNIA

„Cartea este asemenea unei grădini pe care o poţi purta într-un buzunar.”

(Proverb chinezesc)

Plantele verzi au un rol esenţial pentru existenţa vieţii pe Pământ. Amintim doar că prin intermediul lor în natură are loc un circuit continuu de materie. Plantele spontane sau cele cultivate furnizează imense cantităţi de produse folosite de om în industria alimentară, textilă, a celulozei şi hârtiei, a zahărului, a cauciucului, a mobilei, în construcții, în industria farmaceutică, în industria parfumurilor, etc.

Încă din vremuri străvechi, poporul român a cunoscut şi a denumit plantele pe care le-a întâlnit în natură. Astfel, în „Descriptio Moldaviae” (1715) Dimitrie Cantemir a descris vegetaţia spontană şi cultivată a Moldovei şi a prezentat o hartă cu răspândirea pădurilor.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

5 IUNIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MEDIULUI

Începând cu 1974, în fiecare an, sărbătorile oficiale prilejuite de Ziua Mondială a Mediului sunt găzduite de o țară desemnată. Țara gazdă pentru 2022 este Suedia, pentru că anul acesta este un reper istoric pentru comunitatea globală întrucât se împlinesc 50 de ani de la Conferința Națiunilor Unite privind mediul ținută în anul 1972. Conferința de la Stockholm din 1972 a stimulat formarea de ministere și agenții de mediu în întreaga lume și a dat startul unor noi acorduri globale pentru protejarea colectivă a mediului. A fost, de asemenea, locul în care obiectivele de atenuare a sărăciei și protecția mediului au devenit legate, deschizând calea pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. La Conferința de la Stockholm a fost oficializată ideea Zilei Mondiale a Mediului, prima dată fiind sărbătorită în anul 1974.

Deviza de anul acesta este „Un singur Pământ“: în Univers sunt miliarde de galaxii, în galaxia noastră sunt miliarde de planete, dar există doar un singur Pământ.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII IUNIE la Muzeul de Științele Naturii este:

Gândacul Arlechin (Acrocinus longimanus)

Face parte din familia Cerambycidae, fiind o specie care impresionează prin combinația de culori de pe elitre și uimitoarea lungime a picioarelor anterioare ale masculului. Aceste picioare, mult mai reduse la femele, au rol în împerechere, în lupta cu prădătorii precum și în deplasare pe trunchiul copacilor. Trăiește în pădurile tropicale din Mexic și America de Sud. Adulții sunt activi ziua, iar în timpul nopții pot fi atrași de sursele de lumină.

Gândacul arlechin găzduiește adesea, sub aripile colorate, arahnide minuscule cunoscute sub numele de pseudoscorpioni. Aceștia folosesc gândacul pentru transportul către noi surse de hrană și ca o modalitate de a întâlni potențiali parteneri.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

PROIECTUL CULTURAL – EXPOZIȚIONAL
„VALOAREA CĂRȚII”

ASTRONOMIA

Cărţile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândeşti cel mai mult”. (Theodore Parker)

Dorința de cunoaștere a încurajat întotdeauna studiile astronomice. Popoarele antice au asociat obiectele și fenomenele cerești, cu zei și spirite, construind temple și aliniamente astronomice.

Astronomia este una dintre cele mai vechi ştiinţe ale naturii. Iniţial obiectele şi fenomenele cereşti au fost asociate cu zei şi spirite. Totuşi căutarea unor explicaţii raţionale a început încă din antichitate. Au fost descoperite însemnări datând de peste 5000 de ani privind observaţii astronmice realizate de egipteni, babilonieni şi chinezi.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII MAI la Vivariu este:

PERUȘUL BOURKE (Neopsephotus bourkii)

Perușul Bourke este răspândit în regiunile centrală și sudică a Australiei. A fost descoperit în 1835, iar în 2008 a fost adăugat pe lista roșie a animalelor pe cale de dispariție. Perușul Bourke (Neopsephotus bourkii) este singura specie a genului Neopsephotus și a primit numele după generalul Sir Richard Bourke – guvernator al regiunii New South Wales situată în sudul Australiei.

Acest peruș are o greutate de 45 - 50 grame și o lungime de 22 cm. Culoarea predominantă a penajului este maro, cu burta și pieptul roz, iar coada este albastră. Masculul are o pată albastră pe frunte, iar la femela este mai mică sau lipsește.

Se hrănește cu semințe și insecte mici.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII MAI la Muzeul de Științele Naturii este:

PRESURA GALBENĂ (EMBERIZA CITRINELLA)

Presura galbenă este cea mai comună specie de presură de la noi, are talia unei vrăbii de casă, dar mai zveltă și cu coada mai lungă. Masculul are un colorit mai intens, cu cap și abdomen galben și penaj dorsal roșcat-gălbui, pe când femela prezintă nuanțe mult mai șterse.

La noi în țară este denumită și presură aurie. Este răspândită în Siberia de Vest, nordul și centrul Europei, în Spania, Grecia, Italia, Ucraina. Habitatul preferat este reprezentat de tufărișurile de la marginea pădurilor, poienile cu lăstărișuri sau cu tufărișuri aflate de-a lungul căilor ferate și șoselelor, pe câmpiile inundabile de la marginile lacurilor și râurilor. Poate fi întâlnită și la periferia localităților.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziţia de fotografie

Florile Dobrogei Continentale”

joi, 14 aprilie 2022 - ora 1100

Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău are plăcerea de a vă invita în data de 14.04.2022, ora 1100 să participați la vernisarea expoziției de fotografie Florile Dobrogei Continentale”, care va avea loc la subunitatea Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău, cu sediul din str. Aleea Parcului nr. 9.

Expoziția este organizată în colaborare cu specialişti ai Complexului Muzeal Național Neamț, secţia Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț şi va fi disponibilă pentru public până la finalul lunii decembrie a acestui an.

Florile Dobrogei Continentale” este o expoziție dedicată monumentelor naturii din arealul dobrogean, cu referire la flora Dobrogei.

Titlul expoziţiei „Florile Dobrogei Continentale” descrie exhaustiv conţinutul expoziţiei, reflectând în mod direct aspecte din Flora Dobrogei, care numără aproximativ 2000 de specii de plante vasculare, dintre acestea 200 de taxoni sunt rari inclusiv la nivel European, o serie de specii fiind endemice.

Vizitatorii vor putea viziona un bogat material fotografic, însumând 37 de specii de plante specifice Dobrogei și peisaje, care oferă informaţii ştiinţifice şi curiozităţi referitoare la flora și habitatele acestei regiuni deosebite a României.

Expoziția are ca scop popularizarea științei în rândul elevilor, a profesorilor, a studenților, a familiilor și a publicului larg. Prin intermediul ilustrațiilor expuse, expoziția dorește să sensibilizeze vizitatorul cu privire la nevoia de conservare a speciilor rare de plante și să inducă dorința protejării acestora.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII

Ziua Mondială a Sănătății este marcată în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a sărbători întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Tema de anul acesta este „Our planet, our health - Planeta noastră, sănătatea noastră”.

În contextul unei pandemii, a unei planete poluate, a creșterii numărului de cazuri de cancer, astm, boli de inimă, etc. de Ziua Mondială a Sănătății 2022, OMS atrage atenția asupra acțiunilor necesare și urgente pentru a menține o stare de sănătate bună a oamenilor și o calitate ridicată a mediului înconjurător.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII APRILIE LA MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII ESTE

MORPHO RHETENOR

Specie răspândită și destul de comună în Columbia, Venezuela, Peru, Brazilia și Bolivia. Este prezentă în pădurile tropicale de câmpie și de la poalele Anzilor de Est, la altitudini cuprinse între 0 - 1000 m. Anvergura aripilor măsoară între 10 și 15 cm.

Coloritul albastru al aripilor nu este dat de pigmenți, ci este unul structural, generat de refracția luminii la contactul cu solzii microscopici distribuiți în straturi pe suprafața aripilor. Fenomenul se numește irizare și este un tip de iluzie optică în care nuanțele diferă în funcție de unghiul din care sunt privite.

Aripile albastre strălucitoare ale fluturilor sunt enorme în raport cu dimensiunea corpului lor, rezultând un zbor foarte lent și sacadat. Efectul este că partea superioară albastră strălucitoare pare să clipească ca un far, în timp ce alternează în zbor cu suprafața întunecată de dedesubt. Acest lucru face dificil pentru un eventual prădător să îi urmărească zborul.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII APRILIE LA VIVARIU este

PITONUL BIRMANEZ (Python bivittatus KUHL, 1820)

Cunoscut şi sub numele de piton tigru sau piton tigrat, pitonul birmanez a fost descris pentru prima dată în 1820 fiind considerat inițial o subspecie a pitonului indian (Python molurus), apoi a fost reclasificat ca specie independentă. Acest şarpe este foarte răspândit printre crescătorii de reptile, fiind nelipsit din expoziţii, însă nu este recomandat începătorilor din cauza comportamentului agresiv din timpul hrănirii.

În funcție de dimensiunile șarpelui hrana pe care o consumă diferă ca mărime de la rozătoare, păsări, până la mamifere de talie mare.

Împerecherea la aceşti şerpi are loc la începutul primăverii. Femela depune ouăle într-un cuib se încolăceşte peste acesta și contractând mușchii eliberează căldură, ouăle având nevoie de o temperatură constantă de 29-32 ºC. Există dovezi că pitonii birmanezi, spre deosebire de majoritatea reptilelor, se pot reproduce asexuat prin partenogeneză. Pitonii birmani trăiesc aproximativ 20 de ani.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

PROIECTUL CULTURAL – EXPOZIȚIONAL
„VALOAREA CĂRȚII”
DENDROLOGIE

De fiecare dată cand deschizi o carte şi o citeşti, un copac zâmbeşte ştiind că există viaţă după moarte.” (autor necunoscut)

În înţelesul larg al cuvântului, dendrologia se ocupă cu studiul plantelor lemnoase (arboret şi arbuşti) și clasificarea lor taxonomică.

Ţara noastră are o vegetaţie forestieră bogată în specii de cea mai mare valoare culturală şi economică (molidul, gorunul, stejarul, laricele, frasinul, paltinul, etc.).

În toate epocile istorice pădurea a fost un furnizor constant de alimente şi un loc de refugiu în timpul războaielor. Dar cea mai importantă resursă economică furnizată de pădure este lemnul folosit pentru construcţii, foc, diverse unelte, plute, şi bărci , etc.

Dendrologia este o disciplină complexă care descrie plantele lemnoase din punct de vedere morphologic, arealogic, ecologic, genetic, taxonomic-sistematic dar şi din punct de vederii al valorii lor silviculturale şi ornamentale. Ea sintetizează cunoştinţele despre speciile lemnoase dobândite de alte ştiinţe prin metodele lor proprii.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII MARTIE LA VIVARIU este

PANGASIUS (Pangasius sutchi)

Este o specie care își are originile în apele dulci cu un curs rapid, din sud-estul Asiei, în vecinătatea capitalei Thailandei, Bagkok. Este un pește de masă, pentru consum, apreciat în această parte a continentului asiatic. Mai este denumit „pește-pisica”, „rechin transparent”, „rechin asiatic” sau „rechin siamez”.

Specia are o toleranță extrem de crescută la toxinele prezente în apă.

Caracteristicile speciei

Familia: Pangasiidae
Ordinul: Siluriformes
Genul: Pangasius
Origine: Thailanda
Mărime: 30-130 cm, greutatea maximă cunoscută până în prezent: 44 kg
Comportament: pașnic
Dimorfism: masculii sunt mai supli decât femelele și au dungile mai accentuate
Hrana: omnivor.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII MARTIE LA MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII

Brândușa aurie [Crocus chrysanthus (Herb.) Herb.]

Brândușa aurie (Crocus chrysanthus) este o specie perenă, pitică (7-15 cm), rară, din familia Iridaceae, ce are ca areal de răspândire Peninsula Balcanică și sud-estul României. În țara noastră crește sub formă de pâlcuri dese, în regiunea colinară pe pajiști xerofile, în locuri stâncoase din județele Constanța și Tulcea. Aceasta a devenit vulnerabilă din cauza pășunatului excesiv dar și a colectării intensive pentru buchețele de primăvară.

 În pământ are un bulbotuber acoperit cu tunici netede care în partea inferioară se detașează în inele concentrice. Frunzele sunt netede, înguste (1-1,25 mm) și liniare. Floarea galben-aurie, neparfumată este purtată pe o tulpiniță scurtă (cu o lungime de  până la 3 cm și o lățime de 7 mm). De cele mai multe ori anterele staminelor sunt galbene, iar stigmatele sunt portocalii. Fructul este o capsulă triloculară care conține semințe globuloase. Înflorește din februarie până în aprilie.
Crocus chrysanthus (Herb.) Herb. este o specie importantă din punct de vedere științific, datorită rarității ei, regăsindu-se în  Lista critică a plantelor vasculare din România (Oprea A., 2005.) și în Cartea roșie a plantelor vasculare din România (Dihoru Gh., Negrean G., 2009).


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

PROIECTUL CULTURAL – EXPOZIȚIONAL
„VALOAREA CĂRȚII”
ARHITECTURA PEISAGERĂ

Cărţile îţi deschid mintea, îţi lărgesc gândirea şi te întăresc precum nimic altceva.” William Feather

Arhitectura peisageră este un domeniu multidisciplinar, care include noţiuni din botanică, horticultură, arte plastice, ecologie, arhitectură, geografie, inginerie civilă, ştiinţa solului, etc.

Termenul „arhitectură peisageră" a fost folosit pentru prima dată de către Scotsman Gilbert Laing Meason, în titlul cărţii sale „Arhitectura peisageră a marilor pictori ai Italiei" (Londra, 1828). Această lucrare cuprinde tipurile de arhitectură regăsite în picturile peisajelor.

Termenul a fost preluat de botanistul John Claudius Loudon, care a realizat că el are o aplicabilitate mai mare decât cea din teoria artei.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII FEBRUARIE la Vivariu este:

Turturica râzătoare (Streptopelia roseogrisea)

Turturica râzătoare (Streptopelia roseogrisea) este o specie din familia Columbidae, ordinul Columbiformes. Turturelele râzătoare sunt crescute în captivitate de peste 2000 de ani și își au originea în Asia – Thailanda, unde se găsesc în libertate și în prezent. În Europa au fost aduse în a doua jumătate a secolului XVI, din Sudan.

Până în anul 1950 existau doar 2 culori. În libertate ele preferă pădurile, parcurile și gospodăriile oamenilor.

Turturica râzătoare are o lungime de 26–31 cm și o greutate de 150 g, este mai mică decât guguștiucul. Masculul este puțin mai mare decât femela. Corpul este subțire, coada alungită, aripile lungi și ascuțite. Ambele sexe sunt identice. Exemplarele acestei specii prezintă o dungă pe ceafa care poate fi de la negru intens, la alb.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII FEBRUARIE la Muzeul de Științele Naturii este:
BONDARUL ESTIC (Bombus zonatus Sm.)

Bondarii sunt un grup de albine sociale care au corpul acoperit cu o pilozitate deasă, izolatoare și un colorit care-i face ușor de recunoscut. Datorită acestor trăsături, bondarii sunt capabili să genereze și să mențină o temperatură a corpului care le permite traiul în regiuni geografice caracterizate de un climat rece, aceștia având posibilitatea să zboare la temperaturi la care alte insecte sunt inactive.

În întreaga lume se cunosc aproximativ 250 de specii de bondari. În Europa se întâlnesc 71 de specii, iar în Romania 41 de specii.

În Europa, bondarii sunt frecvent întâlniți în pajiștile bogate în flori și la marginea pădurilor din zonele montane. Unele specii ocupă zonele de stepă și de silvostepă din sud-estul Europei, acești bondari fiind printre cei mai rari având statut de specii periclitate sau amenințate cu dispariția.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

Proiectul cultural – expozițional „Valoarea cărții”

IHTIOLOGIA ÎN ROMÂNIA

Scriitorul nu este decât jumătate din cartea sa. Cealaltă jumătate este cititorul de la care scriitorul are ce învăța.“

(P.L. Traves)

Ihtiologia este o ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul peştilor.

Primele cercetări ştiinţifice asupra peştilor din apele ţării noastre au fost publicate în anul 1726 de către Ludovic Ferdinand Marsigli, inginer topometru militar, cu misiuni speciale de cartare pe Valea Dunării în special în zona insulei Ada-Kaleh. Aceste cercetări ihtiologice sunt publicate într-o bogată monografie intitulată „Danubius pannonico mysicus (observationibus)“.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ
ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Ziua de 15 ianuarie desemnată ZI A CULTURII NAŢIONALE, marchează data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889) – poet care a influenţat în mod covârşitor cultura.

Dacă românii recunosc în Eminescu pe cel mai mare poet al lor e pentru că Eminescu tocmai a ştiut să exprime în mod remarcabil sufletul ţării sale, traducând cu fidelitate aspiraţiile sau visurile compatrioţilor săi. Sinteza personală, poezia lui e la fel sinteza a ceea ce s-ar putea numi spiritualitatea românească.” a spus Alexandru Vlahuţă.

Lirica eminesciană este dominată de două teme iubirea și natura, care se împletesc armonios. În poeziile marelui poet natura are două ipostaze care interferează consonant, una terestră și una cosmică. Natura terestră apare cu elemente specifice - codrul, izvoarele, salcâmul, teiul, lacul, trestiile, etc - văzute în veșnica rotire a anotimpurilor. Natura terestră este ocrotitoare, caldă, uneori sălbatică și participă mereu la frământările poetului; iar natura cosmică este îndepărtată cuprinzând elemente precum luna, stele, luceferi, etc

„Împărat slăvit e codrul,
Neamuri mii îi cresc sub poale,
Toate înflorind din mila Codrului,
Măriei-Sale.
Lună, Soare şi Luceferi
El le poartă-n a lui herb,
Împrejuru-i are dame
Şi curteni din neamul Cerb.
Crainici, iepurii cei repezi
Purtători îi sunt de veşti,
Filomele-i ţin orchestrul
Şi izvoare spun poveşti.
Peste flori, ce cresc în umbră,
Lângă ape pe potici,
Vezi bejănii de albine,
Armii grele de furnici...”

Povestea codrului, Mihai Eminescu


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ

143 de ani de la nașterea savantului ION BORCEA - fondatorul Stațiunii Zoologice Maritime de la Agigea și promotorul combaterii biologice în România

Au trecut 143 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari zoologi români, profesorul universitar Ion Borcea. Acesta a văzut lumina zilei pe meleaguri băcăuane, la Buhoci, la 13 ianuarie 1879, într-o familie de preoți, urmând ca anii copilăriei să și-i petreacă în satele Letea și Racova.

Studiile liceale le-a făcut la Iași, devenind elevul profesorului Teodor Nicolau, cel care l-a influențat în mod hotărâtor în alegerea profesiei. După absolvirea liceului a urmat Facultatea de Științe a Universității Mihăilene din Iași. Studentul Ion Borcea se remarca prin dăruirea și pasiunea cu care urmărea cursurile și activitățile practice, fapt ce a contribuit la numirea acestuia, de către profesorul Paul Bojor, ca preparator la Catedra de Morfologie Animală.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII IANUARIE

la Vivariu este PACU (Colossoma macropomum)

Pacu (Colossoma macropomum) este o specie mare de pești de apă dulce din familia Serrasalmidae. Originar din America de Sud, este cunoscut și sub denumirile: pacu negru, pacu cu aripioare negre, pacu uriaș, cachama, gamitana.

Are formă asemănătoare cu peștele piranha, iar alevinii sunt uneori confundați cu peștii carnivori. Pacu este înalt și comprimat lateral, cu ochi mari și spatele ușor arcuit. Spre deosebire de mai multe specii prădătoare, dinții sunt asemănători cu molarii, o adaptare pentru zdrobirea semințelor de plante și a nucilor.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

EXPONATUL LUNII IANUARIE la Muzeul de Științele Naturii este:
CHOEROLOPHODON ANATOLICUS Ozansoy, 1965
- reconstituire parțială în mărime natural

Choerolophodon anatolicus este o specie de elefant preistoric, ce putea atinge 4 - 5 m lungime, aproximativ 1,50 cm înălțime în dreptul greabănului și avea un craniu de aproximativ 1,70 - 1,80 m lungime. A trăit în perioada Miocenului, mai precis în Vallesian (acum 11,6 - 9 milioane ani).

Studiile paleontologilor arată că elefanții preistorici din genul Choerolophodon ce au trăit în Europa aparțin speciilor C. chioticus (Orleanian târziu, acum aproximativ 5 milioane de ani, Miocenul mijlociu), C. anatolicus (Vallesianul timpuriu, acum aproximativ 9 milioane de ani, Miocenul târziu) și C. pentelici (Turolianul mijlociu, acum aproximativ 12 milioane ani, Miocenul târziu) și au coexistat cu alte specii de elefanți preistorici din genul Mammuthus, Deinotherium sau Gomphotherium.