EVENIMENTE

Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ
Observații Astronomice
vineri 23 iulie 2021 în intervalul orar: 21:30 - 23:00

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău vă invită la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” să participați la o sesiune de observații astronomice, vineri 23 iulie 2021, în intervalul orar: 21:30 - 23:00.

În condițiile în care cerul va fi senin, se vor face observații astronomice asupra Lunii cu telescopul Meade ACF-SC 356/2848 UHTC Starlock LX850.

Important!!!

Accesul vizitatorilor, pentru a participa la observații, se va face restricționat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezența virusului SARS‑CoV‑2.

Drept urmare, pe terasa de observații vor avea acces maxim 10 persoane în același timp. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenței în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puține suprafețe.

Prețul biletului pentru observații astronomice este de 3 lei.

Persoane de contact: muzeografii Observatorului Astronomic.

Adresa: Str. Ion Ghelu Destelnica (fostă Trotuș) nr. 8, Bacău.

Telefon: 0234/513724

Vă așteptăm cu drag!

Cu deosebită consideraţie,

Manager,
Dr. Gabriela Gurău.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

ZIUA MONDIALĂ A ȘARPELUI (World Snake Day)

Este sărbătorită în fiecare an în data de 16 iulie și are scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la diferitele specii de șerpi din întreaga lume și modul în care aceștia trăiesc. Șerpii par să aibă o conotație negativă și mulți oameni se sperie de aceștia. Cu toate acestea, șerpii sunt animale foarte importante pentru ecosistemele naturale.

Șarpele este unul dintre cele mai vechi personaje mitologice și a fost venerat de civilizații din întreaga lume.

În prezent se cunosc 3.458 specii de șerpi. Ei sunt răspândiți din tundra semi-înghețată până în junglele ecuatorului și în cele mai multe oceane ale lumii. Șerpii sunt prădători extrem de eficienți și joacă un rol vital în menținerea echilibrului naturii în fiecare dintre aceste habitate. De asemenea, ei sunt fascinanți prin faptul că au o linie preistorică, lăsându-ne să aruncăm astfel o privire înapoi, într-un timp când Terra era dominată de reptile. Puțini știu faptul că reptilele moderne sunt rudele vii ale dinozaurilor și reptilelor preistorice.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

PROIECTUL CULTURAL – EXPOZIȚIONAL „VALOAREA CĂRȚII”

O casă fără cărţi este aidoma unei camere fără ferestre” (Heinrich Mann)

ÎN ACEASTĂ LUNĂ VOM CITI DESPRE ANIMALELE DE COMPANIE!

(câini, pisici, păsări de apartament)

De-a lungul istoriei, animalele au jucat un rol cheie în viaţa omului, furnizându-i hrană, îmbrăcăminte şi fiind folosite ca mijloace de transport. În multe culturi, animalele au fost venerate în diferite religii. Nu se poate stabili exact care a fost perioada în care lupul s-a lăturat oamenilor. Cele mai vechi schelete ale lupilor domesticiţi au fost datate de acum 30.000 de ani, adică din Paleolitic. Animalele de companie sunt ilustrate în picturi rupestre, reprezentate ca statui şi menţionate în scrieri de-a lungul timpului.

Animalele de companie nu au fost acceptate în clasele de mijloc din Europa până la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Creşterea animalelor de companie în forma sa actuală a început în secolul al XIX-lea. În acel moment, era percepută ca o legătură cu lumea naturală.