Muzeul de Științele Naturii

expoziții temporare

Mirodeniile, povești cu gust

Expoziţia cuprinde informaţii despre fascinanta istorie a mirodeniilor şi despre calităţile culinare şi vindecătoare ale acestora. Sunt expuse 28 de mirodenii, cu varietăţile lor şi cu forme diferite de utilizare.

O lume dispărută

Expoziţia aduce în atenţia publicului aspecte privind formarea Pământului și diversitatea speciilor care au populat Terra în trecutul geologic. Lumea vie actuală reprezintă mai puțin de 1% din numărul total de specii apărute pe planeta noastră până în prezent.

Superorganismul - viața complexă a termitelor

Frecvent întâlnite în zonele tropicale şi subtropicale, termitele alcătuiesc un grup ecologic de succes ocupând habitate umede şi uscate pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii.

Superorganismul - viața secretă a furnicilor

Acest grup interesant de insecte se remarcă prin complexitatea comportamentului și prin capacitatea remarcabilă de adaptare la diferite condiții de mediu.

Personalități băcăuane

Victor Nadolschi – o personalitate a științei pe meleaguri băcăuane

Activitatea științifică a lui Victor Nadolschi s-a desfășurat pe trei coordonate principale: matematică, astronomie și entomologie. Preocupările în domeniul matematicii l-au îndemnat să studieze la facultatea cu acest profil, obținându-și titlul științific de doctor cu teza intitulată ”Asupra unui nou caz integrabil în problema mișcării unui corp rigid în jurul unui punct fix”. 

Exponatul lunii

EXPONATUL LUNII MARTIE la Muzeul de Științele Naturii

DEDIȚELUL (Pulsatilla  pratensis (L.) Mill. ssp. nigricans (Störck) Zämelis)

Dedițelul (Pulsatilla pratensis ssp. nigricans) numit popular și sisinel sau floarea Paștelui este o specie perenă, rară, din familia Ranunculaceae, ce poate atinge 10-30 cm înălţime.