Marcarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare (WMBD) este o campanie bianuală de sensibilizare a opiniei publice, care subliniază necesitatea conservării păsărilor migratoare și a habitatelor acestora.
Anul acesta este derulată în zilele de 11 mai şi 12 octombrie. Pentru anul 2019, tema acestui eveniment este „Protejați păsările: Contribuiți la reducerea poluării cu plastic!”. Sloganul ales atrage atenţia asupra impactului pe care îl are poluarea cu plastic. Plasticul este cel mai utilizat material din lume, producându-se anual peste 300 de milioane de tone. Fiind un material rezistent, cu o durată de existenţă de la 20 la 500 de ani, se răspândeşte extrem de uşor în ecosistemele naturale. Aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri din plastic intră în oceanele lumii în fiecare an. Sub acţiunea luminii solare, a vântului şi a curenţilor de apă, plasticul este fragmentat în particule mici care pot fi ingerate de păsări dar şi de alte animale. Materialul plastic poate forma adevărate capcane în care păsările pot fi prinse, pierind astfel fiindcă nu se mai pot hrăni sau pot deveni prada uşoară a altor animale. Cercetările evidențiază că 90% dintre păsările marine au material plastic în tubul digestiv, şi se estimează că până în anul 2050, procentul de păsări care ingeră plastic va ajunge la 99%.
Ce putem face fiecare pentru a combate poluarea cu materiale plastice?
REDUCEȚI, REUTILIZAȚI ȘI RECICLAȚI!
Limitați utilizarea materialelor plastice și înlocuiți-le cu alternative ecologice; reciclați materialele plastice folosite.
CURĂȚAŢI! Înscrieți-vă la activitățile de salubrizare a ecosistemelor în zona voastră de reşedinţă.
EDUCAȚI! Promovaţi la nivel local și global utilizarea raţională, fără excese, inutilă a plasticului și eliminarea conformă a deşeurilor din plastic.
Începând cu anul 2000, la data de 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000.
Data de 22 mai reprezintă adoptarea textului Convenției din anul 1992 în cadrul Conferinței diversității biologice din Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmărește Convenția se numără conversarea biodiversității și utilizarea corectă a resurselor. România a semnat Convenția pe data de 5 iunie 1992. Proclamarea acestei zile la nivel internațional se dorește a fi un semnal de alarmă cu privire la aspectele care afectează diversitatea biologică, mai ales că, în prezent, un număr mare de specii, atât faună cât și floră, se află pe care le dispariție. Transformarea mediului înconjurător pentru a satisface necesitățile unei populații umane în continuă creștere creează dezechilibre în natură.
Tema evenimentului din acest an este: Biodiversitatea noastră, Hrana noastră, Sănătatea noastră În zilele noastre, avem acces la o varietate mai mare de alimente decât au avut vreodată părinții și bunicii. Dar, pe măsură ce oferta alimentară devine mai diversă, dieta globală în ansamblu - ceea ce mănâncă efectiv oamenii - devine tot mai omogenizată și acest lucru este periculos. Celebrarea Zilei Internaționale a Diversității Biologice din acest an se concentrează pe biodiversitate ca sursă pentru hrana și sănătatea noastră și ca un catalizator pentru transformarea sistemelor alimentare și pentru îmbunătățirea sănătății umane.
Scopul temei este de impulsionare a cunoașterii și de conștientizare a legăturii strânse dintre nutriția și sănătatea noastră, pe o parte, și biodiversitate și ecosisteme sănătoase, pe de altă parte. În ultimii 100 de ani, mai mult de 90% dintre soiurile de plante cultivate și jumătate dintre rasele multor animale domestice au dispărut, iar cele 17 zone principale de pescuit ale lumii sunt exploatate acum la limita sustenabilității. Odată cu acest declin, agrobiodiversitatea dispare și, de asemenea, se pierd cunoștințe esențiale despre medicina tradițională și produsele alimentare locale.
De Ziua Internațioanală a Biodiversității au loc evenimente prin intermediul cărora se dorește informarea unui număr cât mai mare de persoane cu privire la importanța biodiversității, responsabilizarea persoanelor prin implicarea lor activă în diferite acțiuni de protejare a biodiversității și a naturii, în general. Protejarea mediului poate să înceapă de la fiecare persoană în parte, prin activități simple, care să păstreze natura și pentru generațiile viitoare.
Începând din anul 1974, această zi este celebrată, sub egida UNESCO, în fiecare an, pe data de 5 iunie. Scopul acestei zile este conștientizarea problemelor de mediu din întreaga lume și găsirea unor soluții eficiente de acțiune pentru rezolvarea acestora.
În anul 2019, această zi se desfășoară sub genericul „Uniți împotriva poluării atmosferice“, iar gazda din acest an este China. Aproximativ 7 milioane de oameni din întreaga lume mor prematur din cauza poluării atmosferice, iar dintre aceștia aproape 4 milioane provin din zona Asia-Pacific. Acesta este motivul pentru care se încearcă impulsionarea guvernelor, industriei, comunităților și indivizilor pentru a acționa împreună în vederea explorării posibilităților utilizării energiilor regenerabile, ecologice, în vederea îmbunătățirii calității aerului din marile metropole ale lumii.
China a demonstrat că poate fi un bun lider în combaterea poluării aerului pe plan intern, iar acum poate împărtăși întregii lumi din experiența acumulată. Jumătate din vehiculele electrice din lume și 99% din autobuzele electrice sunt deținute de această țară. Prin găzduirea Zilei Mondiale a Mediului 2019 guvernul chinez va putea să-și prezinte progresul realizat în demersul său de a reduce poluarea.
Principalele surse de poluare atmosferică sunt arderea combustibililor fosili în scopuri menajere, precum și în industrie, transporturi, agricultură și incinerarea deșeurilor. La poluarea aerului, alături de dioxidul de carbon contribuie și metanul, amoniacul, dioxina, furanii și funinginea rezultată din arderea resturilor vegetale sau a deșeurilor.
Se estimează că aproximativ 92% din populația lumii nu respiră aer curat, ceea ce implică costuri de 5000 de miliarde de dolari la nivel global, în timp ce poluarea cu ozon la nivelul solului va reduce randamentele culturilor de bază cu 26% până în anul 2030. Toate acestea constituie motive de îngrijorare și motivație pentru demararea unor măsuri imediate în vederea reducerii poluării atmosferice.
Anual, în data de 9 august, este sărbătorită Ziua internațională a grădinilor zoologice şi a parcurilor, scopul fiind marcarea importanței conservării biodiversității.
În ultimele decenii, grădinile zoologice au evoluat foarte mult, oferind vizitatorilor posibilitatea de a observa unele dintre cele mai interesante animale ale planetei, în spații apropiate de cele naturale. Una dintre cauzele majore ale extincției speciilor din sălbăticie este dispariția habitatelor acestora. Prin urmare, multe grădini zoologice participă la finanțarea unor programe de conservare a biodiversității ex situ.
Dintre cele mai atractive grădini zoologice din Europa, în care sunt conservate specii rare, pe cale de dispariție, menționăm: Grădina Zoologică Schonbrunn din Viena (cea mai veche grădină zoologică din lume, fondata în anul 1752), Grădina Zoologică din Berlin (cea mai mare grădină zoologică din lume), Grădina Zoologică din Praga, Grădina Zoologică din Londra.
În această zi, băcăuanii sunt invitați să descopere diversitatea animalelor găzduite de Vivariu, subunitate a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău. Iubitorii de animale exotice pot admira numeroase exemplare în cele 4 expoziții permanente: expoziția de pești indigeni şi exotici; expoziția de păsări exotice cântătoare şi de ornament (papagali, peruși, orezari, zebre australiene, pescăruși japonezi, cinteze canari, prepelițe, turturele diamant); expoziția de porumbei şi expoziția de amfibieni şi reptile.
Proiectul „Exponatul lunii”, demarat în 2019 de subunitatea Vivariu, continuă și în luna august, publicul având ocazia să admire papagalul Marele Alexander (Psittacula eupatria).
Vizitatorii interesați pot afla detalii despre viaţa animalelor exotice, de la specialiștii din cadrul secției.
Mai multe informații utile puteți afla accesând:
http://biodiversitate.mmediu.ro/information-and-links/romania