Vivariu

expoziții temporare

Cânepa

Expoziţia temporară prezintă publicului aspecte cu privire la istoricul, cultivarea şi utilizările acestei plante mai puţin folosită în zilele noastre.

Exponatul lunii

EXPONATUL LUNII AUGUST la Vivariu este:
PERUȘUL KAKARIKI

Arealul perușilor Kakariki este restrâns, în zonele Pacificului de Sud și Noua Zeelandă. Kakariki înseamnă în limba maură „papagal mic”.

Trăiesc în pădurile înalte, în zone cât mai virgine, în grupuri mici. În urmă cu 15 ani, kakariki era aproape dispărut din Noua Zeelandă din cauza distrugerii habitatului dar și din cauza aducerii pisicilor și a șobolanilor pe insulele din această regiune. În prezent în urma unui program de repopulare, populația de peruși începe să se refacă.

EXPOZIȚIA DE TARANTULE VII “The Taranterra Project”

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, subunitatea VIVARIU găzduiește expoziția itinerant “The Taranterra Project”, care prezintă peste 60 de tarantule vii, din 50 de specii de pe continentele America, Australia și Asia, din toate habitatele naturale în care acestea trăiesc.

În funcție de specie, lungimea corpului acestora variază de la 2,5 – 10 cm până la 8 – 30 cm. Cea mai mare dintre speciile de tarantule expuse este Theraphosa blondi, din Venezuela  (30 cm). Majoritatea speciilor de tarantule ajung la maturitate la vârsta de 2–5 ani. Masculii după maturizare trăiesc un an, fără a avea loc năpârlirea. Femelele sunt mai longevive, pot atinge și vârsta de 30 de ani.

Expoziția este rezultatul colaborării dintre instituția muzeală și doi tineri colecționari orădeni Bogdan Biriş şi Andrei Lazăr.

„SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR - CANARUL”

De-a lungul timpului, omul a fost fascinat de păsări, mai ales de cele rare care trăiesc în alte zone geografice. Cântecul minunat, culorile uimitoare ale păsărilor exotice le scot în evidenţă, iar frumusețea lor este o încântare pentru ochii privitorului. Dată fiind regiunea în care locuim, e aproape imposibil să ajungem vreodată să le vedem cu ochii noștri în libertate. Pentru ca acest lucru să devină posibil pentru public, am organizat de-a lungul anilor expoziţii cu exemplare vii care au devenit o tradiţie sub titlul „SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR”. În condiţiile impuse de situaţia pandemică, am iniţiat seria de expoziţii temporare de fotografie cu acelaşi titlu: „SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR” ediţia din acest an fiind dedicată CANARULUI. Prin intermediul acestei expoziţii sunt aduse în faţa publicului specii de canari cunoscute, sau mai puțin cunoscute.