Pădurile sunt ecosisteme deosebit de importante prin serviciile ecologice și economice pe care le oferă.
Astfel, din punct de vedere antropic, printre cele mai importante roluri ale pădurilor enumerăm: producerea de oxigen, sechestrarea de carbon, purificarea și retenția apei, protecția împotriva inundațiilor, a eroziunii și a alunecărilor de teren, susținerea și protejarea biodiversității, producția de lemn, biomasă, participarea la definirea identităților culturale și a valorilor spirituale, oferirea cadrului pentru recreere etc.
De fapt la un nivel macro în natură pădurea înseamnă viață și echilibru. În acest context expoziția permanentă „PĂDURI DIN ROMÂNIA” prezintă vizitatorului numeroase plante și animale din pădurile de foioase și conifere ale țării noastre.
Scopul este de a oferi informații și de a conștientiza publicul vizitator asupra importanței pădurilor.
Conservarea patrimoniului natural este o necesitate a timpului în care trăim deoarece activitățile umane exercită presiuni constante și din ce în ce mai mari asupra habitatelor naturale.
Expoziția „OCROTIREA NATURII” prezintă specii rare, periclitate și unele chiar dispărute din fauna țării noastre. Astfel, muflonul este singurul reprezentant al oilor sălbatice din Europa. A trăit în România în trecut, a dispărut din fauna țării noastre în Evul mediu. În secolul XX a fost reintrodus, după mai multe încercări de aclimatizare, în primul rând în Dobrogea și centrul Munteniei.
În expoziție sunt prezentate numeroase specii naturalizate, alături de informații privind categoriile de arii naturale protejate din județul Bacău și din România, precum și despre monumentele naturii din județul nostru.
Expoziţia aduce în faţa vizitatorului interesat noţiuni de geologie referitoare la "florile de mină", prezentând 140 eșantioane de minerale.
Piesa de rezistenţă a acestei expoziţii este o dioaramă de 21 mp, care include cele mai mari eşantioane de minerale aflate în patrimoniul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău. Cel mai mare eşantion de mineral prezentat este o geodă de ametist ce are aproximativ 90 kg şi 1 m înălţime.
Tematica cuprinde aspecte legate de originea, clasificarea, forma, proprietăţile fizice ale mineralelor precum şi informaţii cu privire la legătura dintre zodii şi minerale.
Un punct de atracţie îl reprezintă peştera modelată în cadrul expoziţiei, pe o suprafaţă de 15 mp, în care vizitatorii pot intra şi observa formele de relief şi formaţiunile specifice acestui ecosistem, minerale precum şi o colonie de lilieci (Myotis myotis).
Privind de la înățime în sera muzeului, ce are o formă elicoidală, ne copleșește diversitatea și frumusețea plantelor expuse, precum specii de palmieri (Phoenix canariensis – curmalul fals, Brahea armata – palmierul albastru, Chamaerops humilis – palmierul evantai, Chrysalidocarpus lutescens – areca etc), dar și ”oaza” în care viețuiesc exemplare de țestoase, atracția micilor vizitatori.
De asemenea, pot fi admirate plante ornamentale de o frumusețe aparte cum sunt: Yucca elephantipes – planta gigant, Bilbergia nutans – lacrimile reginei, Dieffenbachia amoena – zăpada tropicală, Anthurium jungle – planta flamingo, Musa paradisiaca – bananierul, Dracaena reflexa variagata – planta dragon, Sansevieria trifasciata – limba soacrei, Ficus benjamina – ficus plângător, Hoya carnosa – floarea de ceară, Euphorbia candelabrum – copacul candelabru, Aloe vera – aloe etc. Un spațiu deosebit este destinat unor reprezentanți din marea grupă a plantelor suculente și anume celor din familia Cactaceae (Echinocactus grusonii – perna soacrei, Ferocactus pilosus – cactusul butoi, Cereus hildmannianus – cactus gard viu etc. ).