În prima sală, vizitatorii pot vedea prepeliţa japoneză - specie care s-a acomodat mai greu la condiţiile de captivitate, orezarul care are o vechime mare în captivitate şi constituie un punct de atracţie prin colorit şi cântec.
Vizitatorul va rămâne impresionat de cântecul excepţional al canarilor și de coloritul pescărușilor japonezi, turturicii râzătoare și turturicii Diamant.
Trecând în a doua sală, vizitatorul este atras atât de cânteculpermanent cât şi de coloritul al papagalilor, dintre care menționăm peruşul ondulat, peruşul nimfă, rosela, papagalul cu cap negru papagalul cu cap de roză și peruşul frumos.
Speciile de reptile autohtone și exotice prezentate sunt expuse în terarii unde s-a avut în vedere crearea unor condiţii cât mai apropiate de cele naturale şi stabilirea unei bariere luminoase între vizitatori şi exponate, în scopul diminuării factorului-stress.
Dintre speciile autohtone de șerpi prezentate menționăm șarpele de apă, vipera cu corn și vipera comună, iar dintre speciile exotice boa constrictor și pitonul birmanez. Din grupul țestoaselor sunt expuse țestoase cu tâmpla roșie (originară din America de Nord) și țestoasa de lac (caracteristică faunei țării noastre). Dintre amfibienii prezentați în terarii menționăm broasca râioasă verde și brună și salamandra.
Voliera de mari dimensiuni din cadrul expoziției permanente de la Vivariu prezintă o mare varietate a raselor de porumbei de ornament.
Printre exemplare prezentate publicului se remarcă porumbeii guşaţi, guleraţi, rotaţi, chinezi, satineţi, jucători, voiajori, etc.
Prin selecții riguroase și permanente se obțin exemplare cu colorit caracteristic diferitelor rase care sunt prezentate publicului.
Expoziția este structurată pe două secțiuni pești autohtoni și pești exotici. În prima sala sunt prezentate principalele specii de pești prezente în râurile din județul Bacău, printre care se numără: caras, crap, somn, clean, biban, roșioară, etc.
În secțiunea dedicată peștilor exotici sunt prezente o varietate mare de peşti originari din ape tropicale: guppy, xifo, moly, peștele condamnat, paco, carasul auriu, zebre, crap asiatic, etc. La amenajarea acvariilor s-a ţinut seama importantă aerării apei, care are drept scop oxigenarea peste cantitatea produsă de plante, sădite după necesităţile şi preferințele fiecărei specii în parte.
Expoziţia temporară prezintă publicului aspecte cu privire la istoricul, cultivarea şi utilizările acestei plante mai puţin folosită în zilele noastre.
Sunt prezentate elemente care vizează trecutul cânepei, atât pe teritoriul țării noastre unde folosirea cânepei are o tradiție milenară cât şi în restul lumii, aspecte care dovedesc contribuţia adusă de această plantă la dezvoltarea societăţii umane. Prezentul este surprins prin modul de cultivare, prelucrare şi utilizare atât a fibrelor cât şi a seminţelor. Viitorul prefigurat de cercetarea şi ameliorarea soiurilor de cânepă pentru obţinerea unei productivităţi mai mari, cât şi adaptabilitate la nevoile cultivatorilor şi a legislaţiei în vigoare.
Cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto.
EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE 2024 LA VIVARIU ESTE
Porumbelul gulerat
(Columba livia f. domestica)
Această rasă de porumbei aparţine grupului porumbeilor de frumuseţe, aspect confirmat atât de postura cât şi de forma penajului, caracteristicile importante din înfăţişarea unui porumbel gulerat fiind ţinuta şi lungimea neobişnuită a penelor gâtului, care prin dispunerea lor alcătuiesc o structură mare, rotundă, ce-i ascund capul şi gâtul.
Cea mai răspândită denumire a rasei este cea utilizată de vorbitorii de limba engleză "Jacobin Pigeon"- în română "Porumbei Iacobini", mai sunt numiţi şi "Capucin" pentru vorbitorii de limbă franceză „Perückentaube” de germani şi „Raadsher” de către belgieni şi olandezi, denumirea îşi are originea în asemănarea porumbeilor din aceasta rasă cu îmbrăcămintea călugărilor (sutane cu gluga) din ordinul iacobinilor. Rasa mai este cunoscuta şi sub denumirea de "Maria Stuart", denumire data de simpatia cunoscută a reginei Victoria, care a ocupat tronul a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei intre 1837-1901, faţă de această rasă şi care obişnuia să facă schimb de porumbei cu nobilii englezi din acele vremuri.
La porumbeii guleraţi sunt cunoscute cel puţin 14 culori ale penajului: alb, negru, roşu, galben, albastru, guț, crem, indigo, pământiu, maro, castaniu, argintiu, andaluzian şi câteva combinaţii ale acestor culori cu albul (pestriţii pe negru, pestriţii pe galben, pe roşu, etc).
Material realizat de dr. Burghelea Costel.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează începând cu data de
29 septembrie 2023, ora 11.00, expoziţia temporară de fotografie
„SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR - CINTEZA”, ediția a XI-a
la sediul subunităţii Vivariu din str. Popa Şapcă nr. 3
De-a lungul timpului, omul a fost fascinat de păsări, mai ales de cele rare sau care trăiesc în alte arii geografice. Interesul pentru păsări datează încă din antichitate, fapt atestat de ornamentele zugrăvite pe ceramică și porțelan, de hieroglifele egiptene, unde păsările sunt reprezentate în număr mare, ca și de mozaicuri și picturile murale. Vederea acestor păsări reprezintă o experienţă unică pentru ochi. Din păcate, dată fiind regiunea în care locuim, e aproape imposibil să ajungem vreodată să le vedem cu ochii noștri. Pentru ca acest lucru să devină posibil pentru vizitatori, am iniţiat proiectul ce vizează expoziţia temporară de fotografie „SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR – CINTEZA”.
Prin intermediul acestei expoziţii sunt aduse în faţa publicului imagini cu specii de cinteze cunoscute sau mai puțin cunoscute.
În cadrul acestei expoziţii temporare de fotografie, vizitatorii vor putea admira imagini cu aceste păsări minunate care trăiesc atât în țara noastră, pe continentul nostru cât și pe alte continente.
Evenimentul cultural este adresat publicului larg, iubitorilor de păsări în general.
Cu această ocazie, vizitatorii au posibilitatea să viziteze şi expoziţiile permanente din cadrul subunităţii Vivariu. Pot fi admirate aici expozițiile de păsări exotice, rase de porumbei, reptile autohtone și exotice, peşti autohtoni şi exotici, expoziția temporară – „Cânepa – trecut, prezent și viitor”, expoziția „Căsuța păsărelelor”, expoziția organizată cu ocazia - „Zilei Internaționale a Mediului ”.
Program de vizitare: Marți - Duminică : orele 9.00 – 17.00
Luni - Închis
Bilet intrare: - Individual adulți – 10,00 lei
- Copii, elevi, studenți, adulți cu handicap mediu/ușor
(grup organizat, individual) – 2,50 lei
- Grupuri organizate adulți, (minim 10 persoane) și pentru pensionari – 3,00 lei
Scutiri pentru următoarele categorii – actualii salariați din rețeaua muzeală, pensionarii din cultură, persoanele cu handicap, membrii Consiliului Internațional al Muzeelor și copiii din centrele de plasament.
Persoane de contact:
Conservator – Corduneanu Emil
Director adjunct – dr. Jigău Ortansa
Tel.: 0234/535564
Manager,
Dr. Gabriela Gurău