Muzeul de Ştiinţele Naturii din Bacău

Expoziții permanente

Păduri din România

Pădurile sunt ecosisteme deosebit de importante prin serviciile ecologice și economice pe care le oferă.

Ocrotirea Naturii

Conservarea patrimoniului natural este o necesitate a timpului în care trăim deoarece activitățile umane exercită presiuni constante și din ce în ce mai mari asupra habitatelor naturale.

Flori din adâncurile Terrei

Expoziţia aduce în faţa vizitatorului interesat noţiuni de geologie referitoare la "florile de mină", prezentând 140 eșantioane de minerale.

Expoziție plante - seră

Privind de la înățime în sera muzeului, ce are o formă elicoidală, ne copleșește diversitatea și frumusețea plantelor expuse, precum specii de palmieri (Phoenix canariensis – curmalul fals, Brahea armata – palmierul albastru, Chamaerops humilis – palmierul evantai, Chrysalidocarpus lutescens – areca etc), dar și ”oaza” în care viețuiesc exemplare de țestoase, atracția micilor vizitatori.

„Grădina senzorială - Călătorie în lumea simțurilor“

Grădina senzorială – călătorie în lumea simțurilor ”

Fixându-și ca scop extinderea adresabilității către toate categoriile sociale și de vârstă, specialiștii muzeului au îmbogățit Grădina senzorială a Muzeului de Științele Naturii cu o serie de panouri expoziționale ce conțin un suport informativ prin care se subliniază rolul diferitelor plante pentru stimularea principalelor simțuri ale omului.


Expoziții temporare

„SPECII INVAZIVE DIN ROMÂNIA DE INTERES PENTRU U.E.”

- expoziţiei itinerantă -

la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău

Marţi 23 ianuarie 2024, ora 13.00

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează marți, 23 ianuarie 2024, începând cu ora 13.00, la sediul din strada Aleea Parcului, nr. 9, vernisajul expoziției itinerante „Specii invazive din România de interes pentru U.E. ”.

Expoziția aduce în atenția publicului vizitator problema speciilor de plante și animale invazive sau cu potențial invaziv, semnalate pe teritoriul țării, ce prezintă interes și la nivel european. Expoziția a fost concepută și realizată de specialiştii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea în colaborare cu Universitatea din București.

Expoziția va fi deschisă în perioada 23 ianuarie - 15 aprilie 2024 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 8.00 – 16.00.

Vă aşteptăm cu drag!

O lume dispărută

Expoziţia aduce în atenţia publicului aspecte privind formarea Pământului și diversitatea speciilor care au populat Terra în trecutul geologic. Lumea vie actuală reprezintă mai puțin de 1% din numărul total de specii apărute pe planeta noastră până în prezent.

Superorganismul - viața secretă a furnicilor

Acest grup interesant de insecte se remarcă prin complexitatea comportamentului și prin capacitatea remarcabilă de adaptare la diferite condiții de mediu.

Personalități băcăuane

Proiect cultural-expozițional – PERSONALITĂȚI BĂCĂUANE

La sediul Muzeului de Științele Naturii din Bacău continuă și în acest an proiectul cultural-expozițional „PERSONALITĂȚI BĂCĂUANE”, care își propune să aducă în atenția publicului larg viața și activitatea naturalistului ION SIMIONESCU (1873-1944), figură emblematică a ştiinţei româneşti şi băcăuane.

Astfel, cei interesați vor putea descoperi detalii și aspecte inedite ale vieții și contribuției sale în domeniul ştiinţelor naturii.

Exponatul lunii

Exponatul lunii mai 2024

Dioramă: Scenă de atac al unui şorecar comun asupra unor potârnichi

Arealul de răspândire al celor două specii cuprinde Europa, Asia şi Nordul Africii.

Relația ecologică stabilită între potârnichi (Perdix perdix) și şorecari comuni (Buteo buteo) este una trofică, de tip pradă-prădător.

Şorecarul este o pasăre răpitoare diurnă recunoscută pentru abilitățile sale de vânător, iar potârnichile sunt adesea o parte a dietei sale. Şorecarul vânează diferite specii de păsări mici și mijlocii, localizând prada prin observarea de la înălțime, în timp ce planează peste terenurile deschise.

Proiectul cultural – expozițional
„VALOAREA CĂRȚII”

Proiectul cultural – expozițional Valoarea cărții″

Despre muzee

Muzeul trebuie să aleagă comorile şi frumuseţile caracteristice ale naturii acestei ţări şi să le pună în evidenţă şi să fie adaptat cerinţelor intelectuale şi caracterului populaţiei încât să se poată obţine prin ele un efect cu adevărat...” Grigore Antipa

Muzeul este instituţia care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea, punerea în valoare şi expunerea obiectelor care prezintă interes istoric, ştiinţific, artistic, etc. Interiorul unui muzeu este singurul mod în care putem călători înapoi în timp. În afară de descoperirile arheologice, aceste locuri vă vor introduce şi în lumea ştiinţelor naturii sau a artei ori etnografiei, etc.

Proiectul cultural – expozițional
„Acționează simplu, trăiește sănătos”

COMUNICAT DE PRESĂ
ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII

Ziua Mondială a Sănătății este marcată în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a sărbători întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Tema de anul acesta este „Our planet, our health - Planeta noastră, sănătatea noastră”.

Proiectul cultural – expozițional
Expoziția de fotografie
„Florile Dobrogei Continentale“

COMUNICAT DE PRESĂ

joi, 14 aprilie 2022 - ora 1100

Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău are plăcerea de a vă invita în data de 14.04.2022, ora 1100 să participați la vernisarea expoziției de fotografie Florile Dobrogei Continentale”, care va avea loc la subunitatea Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău, cu sediul din str. Aleea Parcului nr. 9.

Expoziția este organizată în colaborare cu specialişti ai Complexului Muzeal Național Neamț, secţia Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț şi va fi disponibilă pentru public până la finalul lunii decembrie a acestui an.